Разлика помеѓу преработките на „Образование во Русија“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Education in Russia“)
 
 
{{Infobox education|country name=Russia|literacy total=|attainment year=|attain post-secondary=|attain secondary=|enrollment year=|enroll post-secondary=|enroll secondary=|enroll primary=|enroll total=|literacy women=99.6<ref>https://web.archive.org/web/20070613003138/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2103.html</ref>|literacy men=99.7%<ref>https://web.archive.org/web/20070613003138/https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2103.html</ref>|literacy year=|agency image=Emblem_of_Ministry_of_Education_and_Science_of_Russia.svg|established dates=|established events=|system type=NationalДржавен|primary languages=RussianРуски|budget year=2014<ref>http://www.ach.gov.ru/ru/expert/before/?id=684</ref>|funding per student=|budget=499.5 billionбилиони roubleрубљи<ref name=statisticsbudget>{{cite web|url=https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/ |title=Statens budget i siffror|year=2017 |publisher=[[Government of Sweden]] |language=sv |access-date=21 February 2019 }}</ref>|leader names=[[SergeyСергеј KravtsovКравцов (politicianполитичар)|SergeyСергеј KravtsovКравцов]]<ref name=educationminister>{{cite web|url=https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utbildningsdepartementet/ |title=Utbildningsdepartementet |year=2019 |access-date=25 February 2019 |publisher=[[Government of Sweden]] |language=sv}}</ref>|leader titles=[[MinisterМинистер forза Educationобразование]]|agency=[[MinistryМинистерство ofза Educationобразование andи Scienceнаука (RussiaРусија)|MinistryМинистерство ofза Educationобразование andи Researchнаука]]|footnotes=}}Во '''Русија''', државата ги обезбедува повеќето '''образовни''' услуги и го регулира образованието преку Министерството за образование и наука . Регионалните власти го регулираат образованието во рамките на нивните јурисдикции во доминантната рамка на федералните закони. Трошоците на Русија за образование пораснале од 2,7% од [[Бруто-домашен производ|БДП]] во 2005 година дури на 3,8% во 2013 година, но остануваат под [[Организација за економска соработка и развој|просекот на ОЕЦД]] од 5,2%. <ref>[http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/education/education-at-a-glance-2016/russian-federation_eag-2016-76-en#.WBTxUtJ95dg#page1 "Education at a glance in 2016: Russian Federation"]</ref>
 
Пред 1990 година, курсот за обука во [[Советски Сојуз|Советскиот Сојуз]] траел 10 години, но на крајот на 1990 година, 11-годишниот курс официјално стапи во функција. Образованието во државните средни училишта е бесплатно; ''првото'' високо (универзитетско ниво) образование е бесплатно со резервации: значителен број студенти се запишуваат со целосно плакање. Машките и женските ученици имаат еднакви удели во сите фази на образованието, <ref name="EFA82">Education for all by 2015, p. 82 and underlying data tables</ref> освен во високото образование каде што жените имаат предност, со 57%. <ref name="EFA316">Education for all by 2015, p. 316</ref>
Општото образование ги содржи следните нивоа:
 
* Предучилишно образование (ниво 0 според <nowiki><i>''ISCED</i></nowiki>'' )
* Основно општо образование (ниво 1 според <nowiki><i>''ISCED</i></nowiki> '') - времетраењето на ова образование е 4 години
* Основно општо образование (ниво 2 според <nowiki><i>''ISCED</i></nowiki>'' ) - времетраењето на ова образнование е 5 години
* Средно општо образование (ниво 3 според <nowiki><i>''ISCED</i></nowiki>'' ) - времетраењето на ова образнование е 2 години
 
Понатаму, исто така постои и дополнително општо образование (училишни студиски групи или пак клубови).
* Обука за професии - таа е достапна врз основа на основното општо образование ; времетраењето на студијата зависи од одредената професија, по правило, не надминува неколку месеци
* Стручно образование - достапно е врз основа на основното општо образование или средното општо образование ; времетраењето на студијата е 3 години (врз основа на средното општо образование ) или 4 години (врз основа на основното општо образование ; во овој случај програмата вклучува средно општо образование )
* Високо образование :
** Диплома - таа е достапна врз основа на средното општо образование ; времетраењето на студијата е 4 години
** Диплома за специјалист - таа е достапна врз основа на средното општо образование и само за одредени [[Медицина|медицински]] и [[Инженерство|инженерски]] специјализации; времетраењето на студијата е од 5 до 6 години во зависност од одредената академска специјализација
[[Категорија:Образованието во Русија]]
[[Категорија:Статии со извори на шведски (sv)]]
[[Категорија:Category:Русија]]
[[Категорија:Category:Руси]]
[[Категорија:Category:Образование]]
[[Категорија:Category:Универзитет]]
[[Категорија:Category:Училишта]]
[[Категорија:Страници со непрегледан превод]]
[[Категорија:Category:Русија]]
[[Категорија:Category:Руси]]
[[Категорија:Руски академици]]
[[Категорија:Category:УчилиштаРуски јазик]]
[[Категорија:Category:Универзитет]]
[[Категорија:Category:Образование]]
877

уредувања