Разлика помеѓу преработките на „По команда на штука“

с
поправка на правопис
(Создадено преведувајќи ја страницата „По щучьему веленью“)
 
с (поправка на правопис)
 
'''„По команда на штука“''' ( ''„Емелија будала“, „Приказна за будалата Емелија“'' ) е вообичаена приказна за [[Руска народна приказна|народна приказна]] меѓу [[Источни Словени|источните Словени]]. Три верзии на приказната биле објавени во збирката „Народни руски бајки“ од [[Александар Афанасиев|А. Н. Афанасјев]] под броеви 165-167, понекогаш кога се однесува на колекцијата, се наведува само првата верзија - број 165 {{Sfn|Соколов и др.|1979}} .
 
Во компаративниот индекс на парцели има број 675 и краток опис: ''будалата ја поштедува штуката; "По команда на штука" сè е направено што тој ќе порача (огревно дрво се сече, печката се движи итн.)'' ''П.'' ''); според неговиот збор, принцезата останува бремена; будалата и принцезата се фрлаат во буре во морето; се спасуваат, градат палата, ја препознаваат будалата како зет на кралот'' ...
 
[[Руска народна приказна|Руски]] верзии на приказната - 22, украински - 11, белоруски - 6. Заплетот првично бил формиран како анегдотичен. Првата руска публикација - „Приказната за будалата Емеле“ во колекцијата на П. Тимофеев во 1787 година <ref>Сказки русские, содержащие в себе 10 различных сказок. Собраны и изданы Петром Тимофеевым. — М.: Тип. Пономарева, 1787 — С. 312—345</ref>. Бајките од овој тип биле вклучени во популарни отпечатоци од 19 век, а биле обработени и од познати руски писатели - В. Дал („Емелија будалата“), [[Иван Бунин|И.]] [[Иван Бунин|Бунин]] („За будалата Емела, која излезе попаметна од сите други“), А. Толстој („По команда на штука“) <ref>''Бараг Л. Г., Новиков Н. В.'' [http://feb-web.ru/feb/skazki/texts/af0/af1/af1-432-.htm?cmd=p Примечания] // Народные русские сказки А. Н. Афанасьева : В 3 т. Т. 1. — М.: Наука, 1984. — (Лит. памятники). — С. 498</ref> .
 
== Заплет ==
Емелија не сака да работи сериозни семејни работи. Тој е крајно мрзлив: жените треба да го молат долго за да изврши каква било, дури и едноставна работа. Единственото нешто што можело да го мотивира да дејствува е ветувањето дека ќе добие подароци за кои бил алчен. Ова е скриената, на прв поглед незабележлива иронија, името Емелијан, според една од верзиите, преведено од латински значи „вреден“. Сепак, овој навидум непривлечен лик има квалитети што го прават вистински херој: тој е агилен и среќен, со голи раце успеал да фати волшебна штука во ледената дупка и од неа да добие магична моќ (во [[Владимир Проп|В.]] [[Владимир Проп|Ј.]] [[Владимир Проп|Пропа]] штуката станува „магичен помагател“ на селскиот идиот).
 
Прво, Емелија го користи стекнатиот подарок за домашни цели - прави кофите да одат по вода, секирата - да исече дрво, палка - да ги натепа непријателите. Покрај тоа, тој се движел по самоодна санка без коњ, а последователно го управувал шпоретот (бидејќи не сакал да го напушти својот омилен кауч). Возењето на шпорет е една од најсветлите епизоди на приказната. Интересно е што, додека ги возел своите возила, Емелија безмилосно ги дробел луѓето („Зошто се искачиле под санката? "). Меѓу фолклористите, постои мислење дека овој детал укажува на кралската природа на Емелија, која засега останува „ мрачен коњ “, а подоцна ја открива неговата херојска, извонредна суштина.
 
Навистина, гласините за господарскиот начин на возење и поплаките на жртвите го привлекуваат кралот да обрне внимание на најнезначајните од неговите поданици. Емелија е однесен во палатата со помош на подароци, а царот поднел тужба против него, што, во суштина, е ограничено на усна опомена. Емелија, во тоа време, успеал да посака ќерката на царот да се за заљуби во него. Кога тој си оди дома, таа почнала да копнее и да бара да се врати синот на селанецот.
 
== Во културата ==
* Во [[1938 во филмот|1938 година]] во [[Советски Сојуз|СССР,]] во московското филмско студио „Сојуздетфилм“, филмот „По команда на штука“ бил создаден од режисерот Александар Роу според истоимената претстава на Елизабет Тараховскаја, која се базирала на бајката „По командата на штуката“ и други руски народни приказни.<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1957 година, [[Сојузмултфилм|студиото Сојузмултфилм го]] снимил цртаниот филм во одредено кралство, во режија на Иван Иванов-Вано .<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1970 година, базирана на драмата на Елизавета Тараховскаја, Советскиот филм „[[По команда на штука (филм, 1970)|На команда на штука]] “ од „ Екран “ е создаден од режисерите Владимир Пекар и Владимир Попов .<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1984 година, цртаниот филм „[[По команда на штука (цртан филм, 1984)|По команда на Штука]]“ бил создаден во филмското студио Свердловск, во режија на Валери Фомин .
* Во 1992 година, ТВ-филмот „Емелијан будалата“, во режија на Борис Рицарев .
 
[[Германска Демократска Република|Шест поштенски марки на ГДР се]] посветени на бајката „По команда на штуката“, влегле во оптек на 4 декември 1973 година, дистрибуирани во мали листови од три марки во два реда. Поштенските марки прикажуваат сцени од бајката {{Sfn|Соколов и др.|1979}}.
* Во [[1938 во филмот|1938 година]] во [[Советски Сојуз|СССР,]] во московското филмско студио „Сојуздетфилм“, филмот „По команда на штука“ бил создаден од режисерот Александар Роу според истоимената претстава на Елизабет Тараховскаја, која се базирала на бајката „По командата на штуката“ и други руски народни приказни.<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1957 година, [[Сојузмултфилм|студиото Сојузмултфилм го]] снимил цртаниот филм во одредено кралство, во режија на Иван Иванов-Вано .<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1970 година, базирана на драмата на Елизавета Тараховскаја, Советскиот филм „[[По команда на штука (филм, 1970)|На команда на штука]] “ од „ Екран “ е создаден од режисерите Владимир Пекар и Владимир Попов .<br /><br /><br /><br /><nowiki></br></nowiki>
* Во 1984 година, цртаниот филм „[[По команда на штука (цртан филм, 1984)|По команда на Штука]]“ бил создаден во филмското студио Свердловск, во режија на Валери Фомин .
* Во 1992 година, ТВ-филмот „Емелијан будалата“, во режија на Борис Рицарев .
 
[[Германска Демократска Република|Шест поштенски марки на ГДР се]] посветени на бајката „По команда на штуката“, влегле во оптек на 4 декември 1973 година, дистрибуирани во мали листови од три марки во два реда. Поштенските марки прикажуваат сцени од бајката {{Sfn|Соколов и др.|1979}}.
 
== Поврзано ==
 
* Иван Будала
 
 
== Литература ==
* ''Соколов М. П., Снегирёв В. В., Орлов В. А., Соколов Ю. М.'' Советски сојуз на странски марки. - М .: Комуникација, 1979 година. - ОД. 188 година. - 288 од - 43 000 примероци
 
* Соколов М. П., Снегирёв В. В., Орлов В. А., Соколов Ю. М. Советски сојуз на странски марки. - М .: Комуникација, 1979 година. - ОД. 188 година. - 288 од - 43 000 примероци
* [http://www.ruthenia.ru/folklore/sus/112.htm Парцел број 675.] [http://www.ruthenia.ru/folklore/sus/112.htm „По магија“] // [https://www.booksite.ru/fulltext/sravnit1/text.pdf Индекс на компаративен заговор.] [https://www.booksite.ru/fulltext/sravnit1/text.pdf Источнословенска приказна]
* ''Новиков Н.В.'' Слики од источнословенската бајка. - Л.: Наука, 1974 година. С. 116-126.
* ''Лозовскаја Н.'' ''ИН.'' Повеќејазичен проект: Варијанти од бајка заговор тип AT 675 („По наредба на штука“)
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://skazki.org.ru/tales/po-schuchemu-velenyu/ Бајка "По наредба на штука"]
* [http://cqham.qrz.ru/skazka/skaz028.shtml Текст од бајка со илустрации]
189

уредувања