Разлика помеѓу преработките на „Руски народен танц“

(Создадено преведувајќи ја страницата „Russian folk dance“)
 
 
== Карактеристики ==
И бесната и нежната музика се основа за руски танци. <ref>{{Наведување|last=WeiT Media|title="Танцуют все!". "Калинка" (ансамбль "Сибирский сувенир")|date=2017-03-19|url=https://www.youtube.com/watch?v=iEqE9Kljib8|access-date=2018-10-16}}</ref> <ref>{{Наведување|last=vik22vik|title=БЕРЁЗКА- BERIOZKA- ENSEMBLE FOLKLORIQUE RUSSE|date=2012-12-06|url=https://www.youtube.com/watch?v=bU2on24sI1s|access-date=2018-10-16}}</ref>
 
Веројатно најпознатите карактеристики на руските машки танци се руската работа со сквотови (елементи на свиткување на коленото), газењето и сплит скоковите (исто така руски сплит или руски скок). Сплит скокови постојат во слични форми во кинескиот танц. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://de.shenyun.com/news/view/article/e/79a6IU2THHM/artist-profile-hsiao-hung-lin.html|title=Artist Profile: Hsiao-Hung Lin - Shen Yun Performing Arts|work=de.shenyun.com|language=de|accessdate=2019-03-09}}</ref> <ref>{{Наведување|last=Shen Yun Official Account|title=Shen Yun 2019 Official Trailer|date=2018-09-02|url=https://www.youtube.com/watch?v=7H-kYoczCp0&t=19|access-date=2019-03-09}}</ref> Танчерските карактеристики од овој вид обично користат експедитивна музика која со текот на времето го менува нејзиното темпо. <ref>{{Наведување|last=WeiT Media|title="Танцуют все!". Русский народный танец. "The First Crew"|date=2017-04-30|url=https://www.youtube.com/watch?v=9IR6pbv6oHk|access-date=2018-10-16}}</ref> <ref>{{Наведување|last=WeiT Media|title="Танцуют все!". Народная хореография. Формейшн "Вера"|date=2017-04-02|url=https://www.youtube.com/watch?v=5yPQuT-Azw4|access-date=2018-10-16}}</ref> Руската работа со сквотови и движењата на свиткување на коленото обично ги изведуваат машките танчери. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.rusclothing.com/blog/kalinka-russian-song-and-dance/|title=Kalinka song and dance|last=Timokhin|first=Yuri|work=RusClothing.com|language=en|accessdate=2018-10-16}}</ref> Во рускиот танц, исто така, вообичаено е машките танчери да газат, да плескаат и да удираат со ѓонот, предниот дел на стапалото, бутовите, колената и градите со држени раце, слично на [[Германија|германскиот]] Шуплатлер, но со многу побрзо темпо. <ref>{{Наведена книга|title=Encyclopedia of Contemporary Russian Culture|date=2012|publisher=Routledge|isbn=978-1283882927|editor-last=Tatiana Smorodinskaya|pages=215|oclc=843080802|editor-last2=Karen Evans-Romaine|editor-last3=Helena Goscilo}}</ref> <ref>{{Наведување|last=WeiT Media|title="Танцуют все!". Русский народный танец. "The First Crew"|date=2017-04-30|url=https://www.youtube.com/watch?v=9IR6pbv6oHk&t=95|access-date=2019-03-09}}</ref>
 
Рускиот кружен танц ''Хоровод'' влече корени од античките словенски традиции и постои во слични форми на [[Балкански Полуостров|Балканот]] (Хорос во [[Грција]]), во [[Среден Исток|средноисточните]] култури и во [[Народна Република Кина|Кина]] . <ref>{{Наведена книга|title=The Encyclopedia of World Folk Dance|last=Snodgrass, Mary Ellen, author.|year=2016|isbn=9781442257481|pages=130|oclc=946160558}}</ref><gallery>
Податотека:Театр танца "Гжель"5.jpg|Една од најголемите претстави со руски [[Concert dance|сценски]] народни танци е ''Гжел'' во Москва
Податотека:Fonar.tv Узорный хоровод 2015 44.jpg|alt=2511 people took part in a patterned round dance - this is the most massive dance on the planet.|Народен фестивал во [[Belgorod Oblast|Белгородската област]] во мај 2015 година.
189

уредувања