Планетите во астрологијата: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: тироидна → штитна (4)
с (→‎Митолошки и астролошки податоци: Јазична исправка, replaced: деструкцијата → уништувањето)
с (Правописна исправка, replaced: тироидна → штитна (4))
Меркур го претставува нагонот за комуникација (сигнали, говор, пишување, патување). Позицијата на Меркур во [[Натална астрологија|наталната карта]] го покажува начинот на кој мислиме и начинот на кој го искажуваме она што го мислиме, потоа начинот на кој учиме, желбата за комуникација со други и начинот на кој го правиме тоа. Се поврзува со децата и младите луѓе, со нервоза, брзање, немир, интелектуалност.
 
Физички, се поврзува со [[тироиднаштитна жлезда|тироиднаташтитната жлезда]] и [[нервен систем|нервниот систем]], кој пренесува информации до [[мозок]]от.
 
Негов метал е [[жива]]та.
Позицијата на Венера во [[натална астрологија|наталната карта]] покажува на кој начин ги покажуваме чувствата кон другите, и ја покажува желбата за формирање партнерство. Го покажува типот на личноста што нè привлекува. Исто така може да е во врска со [[Родител|мајката]].
 
Физички Венера раководи со [[паратироиднапараштитна жлезда|паратироиднатапараштитната жлезда]].
 
Нејзин метал е [[бакар]]от.