Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Постапки за добивање на полуспроводни материјали: Правописна исправка, replaced: перфекција → совршенство
с (Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви (7), Соларни → Сончеви (4))
с (→‎Постапки за добивање на полуспроводни материјали: Правописна исправка, replaced: перфекција → совршенство)
Полуспроводните материјали од кои се градат полуспроводните компоненти треба да ги имаат следните својства:
-Голема хемиска чистота, без која ефектот на допирањето кое се остварува во многу мали концентрации не би можел да се манифестира.
-ПотребнаПотребно е големаголемо перфекцијасовршенство во кристалната структура, односно отсуство на дефекти кои би довеле до појава на дополнителни енергетски нива. Ако на пример во еден p-n преод би се јавила една граница на зрната, исправувачкиот ефект би исчезнал или многу би се намалил. Исто би делувала и зголемена концентрација на дислокации.
 
'''Големата хемиска чистота се постига со методата на зонско топење:'''