Разлика помеѓу преработките на „Паскал (програмски јазик)“

нема опис на уредувањето
(Врската "Јава" водеше кон островот Јава, а требаше да води кон програмски јазик Java.)
 
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{другизначења4|програмски јазик|други значења|Паскал (појаснување)}}
'''Паскал''' ([[Англиски јазик|англиски]] ''Pascal'') е современ [[програмски јазик]], развиен во 70-тите години на минатиот век. За негов автор се смета [[Швајцарија|швајцарскиот]] математичар [[Никлаус Вирт]] (''Niklaus Wirth''). Јазикот го добил името по [[Франција|францускиот]] математичар и хуманист од XVII век [[Блез Паскал]] (''Blaise Pascal''), кој ја конструирал првата машина за сметање.
 
Паскал e едноставен јазик, лесен за учење, разбирлив и со добра организација. Тој е тесно поврзан со поимот [[структурно програмирање]], бидејќи е прв програмски јазик што овозможува структурно програмирање.
Јазикот Паскал располага со структури што овозможуваат природна [[логика]] на [[програмирање]], со што се добиваат добро организирани (структурирани) програми. Тој содржи голем број управувачки наредби и голем број вградени функции и процедури, како и можност за дефинирање сопствени типови [[Податок|податоци]] од страна на [[програмер]]от. Паскал е погоден и за јасно и разбирливо опишување на [[Алгоритам|алгоритми]], што овозможува негово користење и во други области, а не само за програмирање.
 
Денес, Паскал има широка примена. Тој се користи во образованието за изучување на програмирањето како научна дисциплина, за прегледно запишување на разни алгоритми, за решавање на математички и на технички проблеми, за изработка на [[Апликативна програма|апликативни програми]], за графичка анимација и друго. Мошне погоден е за почетници во програмирањето, бидејќи има многу лесна синтакса и ги содржи сите основни работи што му требаат на еден почетник за да разбере како функционира структурното програмирање, иако нема толку голема примена како некои други јазици (како [[C (програмски јазик)|ЦеC]], [[Java (програмски јазик)|Јава]] и др.).
 
== ''Hello World'' во Паскал ==
Анонимен корисник