Разлика помеѓу преработките на „Список на руски композитори“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „List of Russian composers“)
 
[[Податотека:Aram_Khachaturian_1971.png|мини| [[Арам Хачатурјан|Хачатурјан]]]]
[[Податотека:Dmitri_Shostakovich_credit_Deutsche_Fotothek_adjusted.jpg|мини| [[Дмитри Шостакович|Шостакович]]]]
[[File:Galina_Ustvolskaya.jpg|мини| Устолскаја]]
[[Податотека:Edison_Denisov_1975_©DmitriSmirnov.jpg|мини| Денисов]]
[[Податотека:Sofia_Gubaidulina_July1981_Sortavala_©DSmirnov.jpg|мини| Губаидулина]]
== Ч ==
 
* Георги Катоар (1861–1926)
* Катерино Кавос (1775–1840)
* Нектариос Чаргеишвили (1937–1971)
* Гајане Чеботаријан (1918–1998)
* Александар Чухалдин (1892–1951)
* [[Нежип Гајаз ули Жиханов|Нежип Гајаз]] (1911–1988)
* Јанис Цимзе (1814–1881), роден во денешна [[Латвија|Летонија]]
* Микалојус Константинас Шиурлионис (1875–1911), роден во денешна [[Литванија]]
* Георги Конус (1862–1933), брат на Јулиј и Лев
* Јулиус Конус (1869–1942), брат на Георги и Лев
* Лев Конус (1871–1944), брат на Георги и Јулиј
* Серж Конус (1902–1988), син на Јулиј
* Цезар Куи (1835–1918)
* [[Петар Илич Чајковски]] (1840–1893)
* Александар Черепнин (1899–1977), син на Николај
* Евгениј Крилатов (1934–2019)
* Андреј Крилов (роден 1961 година)
* Георги Катоар (1861–1926)
* Катерино Кавос (1775–1840)
* Микалојус Константинас Шиурлионис (1875–1911), роден во денешна [[Литванија]]
* Георги Конус (1862–1933), брат на Јулиј и Лев
* Јулиус Конус (1869–1942), брат на Георги и Лев
* Лев Конус (1871–1944), брат на Георги и Јулиј
* Серж Конус (1902–1988), син на Јулиј
* Цезар Куи (1835–1918)
 
== Л ==
* Лазаре Самински (1882–1959)
* Хусеингулу Сарабски (1879–1945), роден во денешен [[Азербејџан]]
* Џозеф Шилингер (1895–1943)
* Алфред Шнитке (1934–1998)
* Едуард Шит (1856–1933)
* [[Александар Скрјабин|Александар Скријабин]] (1872–1915)
* Џулијан Скријабин (1908–1919), син на [[Александар Скрјабин|Александар]]
* Александар Серов (1820–1871)
* Валентина Серова (1846–1924)
* Владимир Шаински (1925 2017 година)
* Масгуда Шамсутдинова (родена 1955 година)
* Јуриј Шапорин (1887–1966), роден во денешна [[Украина]]
* Адријан Шапошников (1888–1967)
* Родион Шчедрин (роден во 1932 година)
* Николај Шчербачов (1853–1922)
* Владимир Шчербачов (1889–1952)
* Висарион Шебалин (1902–1963)
* Борис Шереметев (1822–1906)
* Балуан Шолак (1864–1919), роден во денешен [[Казахстан]]
* [[Дмитри Шостакович|Дмитриј Шостакович (1906–1975)]]
* Андриј Штохаренко (1902–1992), роден во денешна [[Украина]] .
* Николаш Сиделников (1930–1992)
* Александар Силоти (1863–1945)
* Александар Спендијарјан (1871–1928)
* Алексеј Станчински (1888–1914)
* Максимилијан Штајнберг (1883–1946), роден во денешна [[Литванија]]
* Јакив Степови (1883–1921), роден во денешна [[Украина]]
* Кирил Стетсенко (1882–1922), роден во денешна [[Украина]]
* Маржерис Зариќ (1910–1993), роден во денешна [[Латвија|Летонија]]
* Александар Зацепин (роден во 1926 година)
* Лав Цајтлин (1884–1930)
* Асаф Зејнали (1909–1932)
* Валери Желобински (1913–1946)
* Алексеј Животов (1904–1964)
* Михаил Жуков (1901–1960)
* Александар Журбин (роден 1945 година)
* Ефрем Зимбалист (1889–1985)
* Василиј Золотарев (1872–1964)
* Владислав Золотариов (1942–1975)
* Марија Зубова (1749–1799)
 
== Ц ==
 
* Јанис Цимзе (1814–1881), роден во денешна [[Латвија|Летонија]]
* Лав Цајтлин (1884–1930)
 
== Ж ==
 
* Валери Желобински (1913–1946)
* Алексеј Животов (1904–1964)
* Михаил Жуков (1901–1960)
* Александар Журбин (роден 1945 година)
 
== Ш ==
 
* Владимир Шаински (1925 2017 година)
* Масгуда Шамсутдинова (родена 1955 година)
* Јуриј Шапорин (1887–1966), роден во денешна [[Украина]]
* Адријан Шапошников (1888–1967)
* Родион Шчедрин (роден во 1932 година)
* Николај Шчербачов (1853–1922)
* Владимир Шчербачов (1889–1952)
* Висарион Шебалин (1902–1963)
* Борис Шереметев (1822–1906)
* Балуан Шолак (1864–1919), роден во денешен [[Казахстан]]
* [[Дмитри Шостакович|Дмитриј Шостакович (1906–1975)]]
* Андриј Штохаренко (1902–1992), роден во денешна [[Украина]] .
* Џозеф Шилингер (1895–1943)
* Алфред Шнитке (1934–1998)
* Едуард Шит (1856–1933)
* Максимилијан Штајнберг (1883–1946), роден во денешна [[Литванија]]
 
== Видете исто така ==
877

уредувања