Разлика помеѓу преработките на „Список на руски хемичари“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „List of Russian chemists“)
 
* Димитриј Чернов, основач на модерна металографија, открил полиморфизам кај металите, го изградил железо - јаглерод фазниот дијаграм
* Алексеј Чичибабин, откривач на синтезата на пиридин на Чичибабин, синтезата на алдехидот Бодрукс-Чичибабин и реакција на Чичибабин
 
* Лев Чугаев, откривач на елиминацијата на Чугаев во [[Органска хемија|органската хемија]]
 
* Карл Ернст Клаус, хемичар и ботаничар, откривач на [[Рутениум|рутениумот]][[Податотека:Butlerov_A.png|мини|118x118пкс| Бутлеров]]
[[Податотека:Butlerov_A.png|мини|118x118пкс| Бутлеров]]
 
* Валериј Чернишев, хемичар, почесен изумител на Русија, голем специјалист за [[Азот|азотна]] хемија
 
* Готлиб Кирхоф, откривач на [[Глукоза|глукозата]]
* Иван Кнуњантс, пронаоѓач на поли-капролактамот, основач на советската школа за хемија на флуоројаглерод, развивач на советското хемиско оружје
* Карл Ернст Клаус, хемичар и ботаничар, откривач на [[Рутениум|рутениумот]][[Податотека:Butlerov_A.png|мини|118x118пкс| Бутлеров]]
 
=== Л ===
=== С ===
 
* Николај Семјонов, хемиски физичар, автор на [[Верижна реакција|теоријата на верижни реакции]], добитник на Нобелова награда[[Податотека:Tswett_01.jpg|мини|119x119пкс| [[Михаил Цвет|Цвет]]]]
*
* Карл Шмит, ја анализирал кристалната структура на многу биохемикалии, докажал дека [[Животно|животинските]] и [[Растенија|растителните]] клетки се хемиски слични[[Податотека:Tswett_01.jpg|мини|119x119пкс| [[Михаил Цвет|Цвет]]]]
* Владимир Шухов, полимат, пронаоѓач на хемиското пукање
* Михаил Шулц, физички хемичар и уметник; еден од креаторите на теоријата на стаклени електроди; автор на неколку термодинамички методи.
 
=== Т ===
 
* Николај Трифонов, професор по хемија споменат во Архипелагот Гулаг
* [[Михаил Цвет]], ботаничар, пронаоѓач на хроматографијата
 
=== В ===
* Николај Зинин, откривач на бензидинот, ко-откривач на [[Анилин|анилинот]], првиот претседател на руското физичко-хемиско друштво
* Николај Зелински, пронаоѓач на гас маската во Европа за време на [[Прва светска војна|Првата светска војна]], ко-откривач на халогенацијата на Хел-Волхард-Зелински, основач на петрохемијата
 
=== Ц ===
 
* [[Михаил Цвет]], ботаничар, пронаоѓач на хроматографијата
 
=== Ш ===
 
* Карл Шмит, ја анализирал кристалната структура на многу биохемикалии, докажал дека [[Животно|животинските]] и [[Растенија|растителните]] клетки се хемиски слични[[Податотека:Tswett_01.jpg|мини|119x119пкс| [[Михаил Цвет|Цвет]]]]
* Владимир Шухов, полимат, пронаоѓач на хемиското пукање
* Михаил Шулц, физички хемичар и уметник; еден од креаторите на теоријата на стаклени електроди; автор на неколку термодинамички методи.
 
[[Категорија:Руски хемичари]]
[[Категорија:Руси]]
[[Категорија:Органска хемија]]
[[Категорија:Научници]]
[[Категорија:Ботаничари]]
877

уредувања