Разлика помеѓу преработките на „Сметачко памтење“

с
→‎Општа организација на RAM меморија: Јазична исправка, replaced: корекција → исправка
с (Замена на к со ќ, replaced: ке → ќе (3))
с (→‎Општа организација на RAM меморија: Јазична исправка, replaced: корекција → исправка)
 
* Интерфејс кон надворешниот свет. Пристапот е остварен преку регистрите МАR и МDR. Надворесниот свет за меморијата на процесорот, контролната единица и влезно-излезните единици. Понекогаш интерната меморија може да се организира со различна големина од процесорскиот збор или магистралата на податоци. На пример, процесорскиот збор може да е 32 битен, магистралата 16 битна а меморијата 8 битна. Потребен е посебен хардвер за составување и разложување на бајтови во потребните зборови, којшто се имплементира во (MCU).
* Хардверски интергритет на податоци. Се остварува преку битови на парност. Мемориската контролна еденица МCU ги тестира зборовите како при прием на податоците, така и при испорака кон надворешниот свет. Ако се појави грешка се презема соодветната акција генерирајќи прекин, за да се обнови приемот на податоци. Во случај на код што овозможува детекција и корекцијаисправка на податоците, се презема акција на поправка.
* Управување со меморијата. Тоа е една од најважните улоги на МCU. Освен стандардната шема на адресирање и пристап се користи техника на крање циклуси. Циклусите се крадат од процесорот кога постои влезно-излезна операција или пак проточноста во преземањето податоци на самата меморија. Доколку меморијата е значително побавна и ја зазма податочната магистрала, може да го закочи процесорот во неговата нормална работа.
* Заштита на меморијата. Се остварува преку ситем на заклучување со брава и клуч или постапка на проверка и поставување. Заштитата е нужна активност со цел да се обезбеди правилна работа на меморијата.