Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

с
Јазична исправка, replaced: конекции → врски (2), конекција → врска
с (Правописна исправка, replaced: неможе → не може (2))
с (Јазична исправка, replaced: конекции → врски (2), конекција → врска)
'''Семрежен услужник''' ('''ISP''', од [[анг.]] ''internet service provider'') — фирма која им нуди на своите клиенти пристап до [[семрежје]]то.<ref>[http://www.thefreedictionary.com/isp Definition] on The Free Dictionary</ref>. Семрежниот услужник ги поврзува своите корисници на [[Интернет]], користејќи технологија за пренос на податоци, соодветна за доставување на [[семрежен протокол]] пакети или рамки, како што се dial-up, DSL, [[кабелско семрежје]], безжичен или посветен на високо-брзински интерконекцииинтерврски.
 
Овие услужници може да обезбедат сметки за е-пошта на корисниците што им овозможува да комуницираат еден со друга со праќање и примање на електронски пораки преку нивните служби за семрежни услужници. Услужните можат да обезбедат услуги како што се далечинско складирање на датотеки со податоци во име на своите клиенти, како и други услуги, единствени за секој поединечен услужник.
При користење на ISDN или dial-up метод на поврзување, семрежниот услужник не може да ја утврди физичката локација на повикувачот, освен користење на бројот којшто се пренесува преку соодветна форма на Caller ID; Целосно е возможно да се поврзете на пример со услужникот кој се наоѓа во [[Мексико]] и во [[САД]]. Другите начини на поврзување, како што се кабел или DSL побаруваат фиксна регистрирана јазол врска која што е поврзана со услужникот преку физичка адреса.
 
== ИСП интерконекцијаинтерврска ==
 
[[Податотека:Internet Connectivity Distribution & Core.svg|thumb|upright=2.0]]
Како што клиентите плаќаат на услужникот за пристапот до интернет, така и самиот услужник плаќа на погорните услужници за пристап на интернет. Погорните услужници обично имаат поголема мрежа од договорниот услужник и/или се способни да го снабдат договорниот услужник со пристап до делови од интернетот до кои самиот договорен услужник не може да пристапи.
 
Во наједноставен случај, една врска е воспоставена со погорниот услужник и се користи за пренос на податоци до или од области на Интернет надвор од домашната мрежа. Овој начин на поврзување е честопати повторуван каскадно се додека не се постигне пренесување на ниво 1. Во реалноста, оваа ситуација е малку посложена. Услужниците со малку повеќе од една точка на присуство (PoP), може да имаат повеќе оддлени врски со погорните услужници во повеќе точки на присуство (PoP), или може да бидат корисници на повеќе услужници и може да имаат конекцииврски преку секој од нив во една или повеќе точки на присуство.
 
=== Делење ===