Централен Калимантан: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: Вероисповест → Вероисповед
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2)
с →‎top: Правописна исправка, replaced: Вероисповест → Вероисповед
Ред 1:
{{Инфокутија Населено место|name=Централен Калимантан|area_code_type=|population_density_km2=auto|population_note=|demographics_type1=Демографија|demographics1_footnotes=<ref>{{Наведена книга |publisher=Institute of Southeast Asian Studies |title=Indonesia's Population: Ethnicity and Religion in a Changing Political Landscape |year=2003 |url= |accessdate=}}</ref>|demographics1_title1=Етнички групи|timezone1=Индонезиско западно време ([[UTC+7]])|utc_offset1=|postal_code_type=|postal_code=|area_code=|blank_name_sec1=[[Индекс на човековиот развој|ИЧР]] 2018|population_as_of=средина на 2019|blank_info_sec1={{increase}} 0.704 ({{fontcolor|green|висок}})|blank1_name_sec1=ИЧР ранг|blank1_info_sec1=21. во Индонезија (2018)|website={{url|http://www.kalteng.go.id/|kalteng.go.id}}|footnotes=|type=[[Покраини во Индонезија|Индонезиска покраина]]|demographics1_info1={{nowrap|46% [[Дајаци]]{{br}}22% [[Јаванци]]{{br}}21% [[Банџарци]]{{br}} 3.9% [[Малајци]]{{br}}1.9% [[Мадурци]] {{br}}4.8% other}}<ref name="sensusSuku2010">{{Наведена книга
|author1=Aris Ananta |author2=Evi Nurvidya Arifin |author3=M. Sairi Hasbullah |author4=Nur Budi Handayani |author5=dan Agus Pramono |publisher = Institute of Southeast Asian Studies dan BPS – Statistics Indonesia|title = Demography of Indonesia’s Ethnicity|date =|year = 2015|url =|accessdate = |isbn = }}</ref>|demographics1_title2=ВероисповестВероисповед (2017)<ref name="KalTeng">{{Наведена мрежна страница|url=https://kalteng.bps.go.id/publication/2018/08/16/ceed046d35684aefde786f04/provinsi-kalimantan-tengah-dalam-angka-2018.html|title=Provinsi Kalimantan Tengah Dalam Angka 2018|last=|first=|publisher=BPS Kalimantan Tengah|accessdate=26 мај 2020}}</ref>|demographics1_info2={{nowrap|70.0% [[Ислам]]<br/>16.4% [[Протестантство]]<br/> 8.09% [[Хиндуизам]]/[[Кахаринган]]<br /> 4.56% [[Римокатоличка црква|Римокатолицизам]]<br/>0.65% [[Будизам]]<br/>0.1% други}}|demographics1_title3=[[Јазици во Индонезија|Јазици]]|population_footnotes=<ref name="Badan Pusat Statistik 2019">Badan Pusat Statistik, Jakarta, 2019.</ref>|population_total=2649803|official_name=|named_for=|image_shield={{#property:p94}}|image_flag={{#property:p41}}|image_map=Central Kalimantan in Indonesia.svg|map_alt=|map_caption=Местоположба на Централен Калимантан во Индонезија.|coor_pinpoint=|coordinates_footnotes=|established_title=|established_date=|founder=|seat_type=Престолнина<br />{{nobold|и најголем град}}|elevation_m=|seat=[[Палангка Раја]]|government_footnotes=|leader_party=|leader_title=Гувернер|leader_name=[[Суганто Сабран]]|unit_pref=Metric|area_footnotes=|area_total_km2=153564.5|area_rank=[[Покраини во Индонезија|2.]]|area_note=|elevation_footnotes=|demographics1_info3={{nowrap|[[Индонезиски јазик|индонезиски]] <small>(службен)</small><br/>[[Малајски јазик|малајски]]<br/>[[Бугиски јазик|бугиски]]<br/>[[Дајачки јазици|дајачки]]<br/>[[Кинески јазик|кинески]] ([[Хака-кинески јазик|хака]] и [[Чаошански дијалект|чаошански]])}}}} '''Централен Калимантан''' ({{Lang-id|Kalimantan Tengah}}), е [[Покраини во Индонезија|индонезиска покраина]]. Таа е една од петте покраини во [[Калимантан]], индонезискиот дел на [[Борнео]]. Престолнина на провинцијата е Палангкараја и во 2010 година неговото население било над 2,2 милиони,<ref>Biro Pusat Statistik, Jakarta, 2011.</ref> додека 2015-та година покажало пораст на 2,49 милиони и најновата официјална проценка (за средината на 2019 година) е 2.649.803.<ref name="Badan Pusat Statistik 2019">Badan Pusat Statistik, Jakarta, 2019.</ref>
 
Стапката на раст на населението било скоро 3,0% на годишно ниво помеѓу 1990 и 2000 година, една од највисоките стапки на покраински раст во Индонезија за тоа време; во следната декада до 2010 година просечната годишна стапка на раст значително се намалила на околу 1,8%, но повторно се зголемила во деценијата на почетокот на 2010 година. Повеќе отколку што е случај во другите покраини во регионот, Централниот Калимантан е населен со Дајаците, домородните жители на Борнео.