Adobe Flash: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎top: Јазична исправка, replaced: креирање → создавање
с →‎top: Јазична исправка, replaced: плеер → изведувач (5), Плеер → Изведувач
Ред 1:
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
{{внимание}}
Со [[Ќерпич|Adobe]] Flash или едноставно Flash се мисли и на '''Adobe Flash''' плееротизведувачот, но и на Adobe Flash мултимедијалниот програм. Adobe Flash Professional се користи за правење на [[Апликации]], [[Игра|Игри]], [[Анимации]] за на [[личен сметач|персонален компјутер]], [[телевизија]] или пак [[мобилен телефон|мобилни телефони]] и разни [[безжични уреди]]. Flash плееротизведувачот, производен и дистрибутиран од [[Adobe Systems]] , е клиентска програма достапна на повеќето интернет пребарувачи. Содржи векторска графика, [[програмски јазик]] наречен [[ActionScript]] и поддршка за [[слики]], [[видео]] и [[аудио]]. Исто има и верзии од Flash плееротизведувачот достапни за на [[мобилен]] или други преносливи уреди.
 
Накратко речено Adobe Flash е интергрирана [[средина]] за [[создавање]] ([[IDE]]), а Flash ПлееротИзведувачот е апликација за да се отвораат Flash податотеките создадени со Adobe Flash. Но затоа кога велиме само "Flash" може да мислиме на Adobe Flash на Flash плееротизведувачот или пак на Flash податотеките.
 
Од излегувањето на Flash во [[1996]], Flash [[технологија]]та прерасна во популарен метод на додавање на [[анимација]] на мрежните места; неколку програмски производи, системи, и уреди можат да прикажуваат Flash. Flash најчесто се користи за создавање анимации, игри, реклами, различни семрежни составници, за вметнување видео на мрежните места и разни семрежни прилози.
 
Flash податотеките, често наречени "Flash анимации" или "Flash игри", имаат .[[swf]] наставка и можат да бидат дел од [[мрежно место]], и директно да се отвораат преку Flash плееротизведувачот, или пак да претставуваат [[проектор]] (Flash клип со наставката .[[exe]] во [[Microsoft Windows|Windows]]) како и обичните апликации. Flash Видео податотеките ја имаат наставката .[[flv]] и се отвораат преку .swf податотеките.
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash