Труба: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎Потекло на трубата: Правописна исправка, replaced: вирејки → вирејќи
с (→‎Потекло на трубата: Правописна исправка, replaced: повеке → повеќе)
с (→‎Потекло на трубата: Правописна исправка, replaced: вирејки → вирејќи)
Грците “ТРУБАЧИ” биле почитувани луѓе, кои имале своја организација во Цариград, била наречена “Комитес Буцинаториум”.
Откако Римјаните ја освоиле Грција во првата половина на II столетие пред нашата ера и во нашите региони имало музичари, кои свиреле на лимени и бронзени рогови.
Со почит од сигналните дувачки инструменти и народот, свирејкисвирејќи на нив во опшеството на древниот Рим говори фактот, дека традиционално во месец април се одржувал ден на трубачите наречен “Тубилистиум”.
Сигналните дувачки инструменти најдени од скандинафските земји биле поразлични и се викале “Лури”. Најдените од овие инструменти биле добро сочувани и добро наштимани два по два. Од тоа може да се заклучи дека добро наштиманите иснтрументи на еден тон свиреле унисоно и си помагале еден со друг. Овие инструменти се одликувале со нивната тонова убавина.
Имале чиновиден корпус и усник кој се вади од инструментот . Луруто имало 17 тона, а со предувување можело да се извадат и до 24 тона. Луруто од бронзената епоха има музеј кој се наоѓа во Копенхаген Данска.