Разлика помеѓу преработките на „Јагода“

Нема измена во големината ,  пред 11 месец
с
→‎Бавча која користи метод со фолија: Правописна исправка, replaced: бидејки → бидејќи
с (→‎Бавча која користи метод со фолија: Правописна исправка, replaced: бидејки → бидејќи)
 
Доста од трговското производство употребува систем со фолија. Во овој метод се корсти употреба на креветчиња кои се формираат секоја година, дезинфицирани и покриени со пластичен најлон за да се спречи растењето на тревки и ерозија. Оние кои се растени во расадници растат низ дупки
а под нив има цевка за наводнување. На крајот од сезоната на берење, фолијата се остранува од растенијата и тие се изоруваат во земјата. Бидејќи растенијата на јагодите постари од година –две почнуваат да ја подобруваат плодноста а исто така и квалитетот, овој систем на заменување на растенија секоја година го подобрува родот и густината. Сепак бидејкибидејќи бара подолга сезона на растење за да дозволи успевање на растението секоја година и поради зголемените трошоци во однос на формирање и покривање на тумбите и купување на растенија секоја година, тоа не е секогаш практично во сите области.
[[File:Јагоди во пластеник.jpg|thumb|200px|Оглледување на јагоди под пластеник]]
Друг метод кој ги користи истите растенија од година на година кои растат во тумби или редови најчесто за поладните клими . Има помали инвестациони трошоци и помали барања за одржување.Родот обично е помал отколку оној во фолиите.