Габа: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎Таксономија: Правописна исправка, replaced: бидејки → бидејќи
с (→‎Особености: Јазична исправка, replaced: == Карактеристики == → == Особености ==)
с (→‎Таксономија: Правописна исправка, replaced: бидејки → бидејќи)
* [[Лишај|Лишаи]] - Lichenes
: Лишајот е [[симбиоза]] помеѓу габите и едноклеточните алги. Габата со своите хифи прима вода и минерали, а алгата врши фотосинтеза и обезбедува органски материи. Ваквиот начин на живеење им овозможува опстанок во неповолни услови, на вискоите планини, сувите карпи, на кората од дрвјата, во арктичките подрачја. Според формата лишајот може да биде: корест, листест и грмушест. [[Талус]]от може да биде во повеќе нијанси на жолта, кафеава, сива, бела и црна боја.
: Лишаите имаат големо значење за животот на човекот. Тие се користат како храна за луѓето и [[животно|животните]]. Многу одамна човекот ги користел за боење на свилата и волната. За потребите на парфимериските производи од лишаите се вадат миризливите масла, кои се додаваат во парфемите, сапуните и другите козметички препарати. Во медицината се користат за лекување на кожни и други заболувања кај човекот и кај животните, бидејкибидејќи екстрактите од лишаите имаат антибактериско дејство. Лишаите се многу осетливи на чистотата на воздухот и затоа се користат како аероиндикатори при општата проценка на степенот на загаденост на средината, особено на атмосферскиот воздух. Тие се развиваат исклучително во чисти средини.
 
{{биологија-никулец}}