Разлика помеѓу преработките на „Космичко зрачење“

Нема измена во големината ,  пред 7 месеци
с
→‎top: Исправена грешка при пишување, replaced: моќе → може
с (Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви (3))
с (→‎top: Исправена грешка при пишување, replaced: моќе → може)
'''Koсмички зраци''' — [[субатомски честички]] со енергетски полнеж кои потекнуваат од вселената. Тие моќеможе да произведат второстепени честички кои можат да навлезат во земјината атмосфера и површина. Изразот зрак се провлекол низ исоријата бидејќи порано се мислело дека ко смичките зраци претставуваат електромагнетни бранови. Примарните космички зраци (оние кои навлегуваат во земјината атмосфера а потекнуваат од далечните вселенски пространства) се составени од познати стабилни честички кои ги има на Земјата во нормални услови, како протони, неутрони и електрони. Но, многу мал дел се и стабилни антимаетријални честички како антипротони, антинеутрони и антиелектрони, а нивната природа е сè уште предмет на истражувања.
[[Image:Cosmic ray flux versus particle energy.svg|360px|thumb|The energy spectrum for cosmic rays]]
Околу 89% од космичките зраци се обични протони или водородни јадра, 10 % се хелиумови јадра или алфа честички и 1% се јадра на некои потешки елементи. Космичките зраци содржат 99% од овие јадра. Слободните електрони (како бета честички, иако нивниот извор е непознат) го дполнуваат останатиот 1% во составот на космичките зраци.