Разлика помеѓу преработките на „Лужички јазици“

с
→‎top: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Ситe → Сите
с (→‎top: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: дo → до, кoн → кон)
с (→‎top: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Ситe → Сите)
|пример= Прв член од „Декларацијата за човекови права“
|текст= Wšitcy čłowjekojo su wot naroda swobodni a su jenacy po dostojnosći a prawach. Woni su z rozumom a swědomjom wobdarjeni a maja mjezsobu w duchu bratrowstwa wobchadźeć.
|превод=СитeСите чoвeчки суштeствa се рaѓaaт слoбодни и eднакви по достoинство и прaвa. Tиe се oбдарeни сo рaзум и сoвeст и трeбa да се однесувaaт eдeн кон друг во дуxoт на oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
}}
'''Лужичките јазици''' ({{lang|hsb|''Serbsce''}}, {{lang|dsb|''Serbski''}}) — мала група [[словенски јазици]], дел од подгрупата на [[западнословенски јазици]]. Овие јазици се мајчини јазици на [[Лужички Срби|Лужичките Срби]], автохтоно словенско население во областа [[Лужица]] во [[Германија|Источна Германија]]. Низ историјата, јазиците биле познати како '''вендски јазици''' или '''лужичкосрпски јазици'''. Овие јазици се слични со останатите западнословенски јазици, односно со [[полски]]от, [[чешки]]от, [[словачки]]от и [[Кашупски јазик|кашупскиот]].<ref name=Faska>[http://www.uni-leipzig.de/~sorb/seiten/eng/03/language.html За лужичкиот јазик] од Хелмут Фаска - Лајпцишки универзитет</ref>