Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви (7), Соларни → Сончеви (4)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Сончева ќелија: Јазична исправка, replaced: Соларна → Сончева (2))
с (Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви (7), Соларни → Сончеви (4))
====Фотодиода====
{{Главна|Фотодиода}}
Фотодиодата реагира на појавата на светлина генерирајќи електрична струја. Фотодиодите многу се користат и како соларнисончеви или фотонапонски ќелии и во фотометријата. Ако фотонот нема доволно енергија, нема да се возбуди електронот. Дури и светлинските диоди можат да се употребат како фотодиоди со ниска ефикасност во некои примени. Понекогаш светлинските диоди и фотодиодата се спакувани во исто куќиште. Овој уред се нарекува „оптоизолатор“. За разлика од [[трансформатор]]от, овој уред дозволува галванско раздвојување на еднонасочен напон. Ова е многу корисно, на пример кај заштитата на пациентите кои се приклучени на медицински уреди. СоларнитеСончевите ќелии се исто така еден вид на фотодиоди.
 
===Транзистори===
 
===Сончева ќелија===
Сончевата ќелија е полуспроводнички уред кој ја претвора сончевата енергија во електрична енергија со помош на фотоелектричен ефект. Група ќелии формираат соларнисончеви модули, познати како соларнисончеви панели или фотонапонски плочи.
Ќелиите се користат за детекција на светлина или друг облик на електромагнетно зрачење близу видливиот спектар, на пример детектор на инфрацрвено зрачење или мерење на интензитетот на светлината.
Фотонапонските ќелии можат да се користат како самостојни извори на енергија или како додатни извори на енергија. Како самостојни извори на енергија се користат за: сателити, сообраќајни знаци, калкулатори и други објекти кои бараат долготраен извор на енергија.
Како додатен извор на енергија, фотонапонските ќелии можат да се приклучат на електрична мрежа, но засега тоа е неисплатливо. СоларнитеСончевите ќелии често се спојуваат и се затвораат во модули. Фотонапонските модули главно имаат стаклена плоча која ја пропушта светлината и во исто време го штити полуспроводникот од природните појави. СоларнитеСончевите ќелии исто така се често споени сериски во модул, создавајќи вкупен напон. Доколку се споени паралелно тогаш се формира поголема струја. Потоа модулите се спојуваат меѓусебно сериски или паралелно или и на двата начина. За да се искористи практично енергијата добиена од сонцето, електрицитетот најчесто се предава на електрична мрежа со употреба на „инвертор“. Во самостојните системи за чување на енергија која моментално не е потребна се користат батерии. СоларнитеСончевите панели можат да се користат за погон или полнење на преносливи уреди.
 
'''Како работат соларнитесончевите ќелии?'''
 
1.Фотоните од сончевата светлина удираат во соларнитесончевите панели и полуспроводничиот материјал како силициумот ги апсорбира.
 
2.Електроните се потиснуваат од атомот и стануваат слободни, т.е. можат слободно да протекуваат низ материјалот, со што се формира струја. Поради специфичната градба на соларнитесончевите ќелии, електроните можат да се движат само во една насока.
 
3.Полето на соларнисончеви ќелии ја претвора сончевата енергија во употребливо количество на еднонасочна струја.
 
==Силициум(Si) и германиум(Ge)==