Разлика помеѓу преработките на „Релјеф“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
→‎top: Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: глацијални → леднички, Глацијален → Леднички)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: соларни → сончеви)
 
:''За релјефот како уметнички поим, видете [[Релјеф (уметност)]].''
 
'''Релјеф''' [[Земја|Земјината]] површина кои настанале и непрестајно се менуваат со делувањето на внатрешните (ендогени, терестрични) и надворешни (егзогени, соларнисончеви) природни сили. [[Тектоника|Тектонски]] облици на релјефот се [[Планина|планините]], [[вулкан]]ите, потонатините или басените и сл.
 
За разлика од тектонските, има и многу други облици на релјефот, како [[Ерозија|ерозивните]], во кои спаѓаат [[Флувијален релјеф|флувијалните]] (речни), [[Карстен релјеф|карстни]], [[Леднички релјеф|леднички]] (леднички), [[Абразивен релјеф|абразивни]] (морски и езерски), [[Еолски релјеф|еолски]] (пустински) облици и други.