Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎Сончева ќелија: Јазична исправка, replaced: Соларна → Сончева (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нa → на (2))
с (→‎Сончева ќелија: Јазична исправка, replaced: Соларна → Сончева (2))
По својата структура биполарниот транзистор претставува двоен PN-спој, којшто, во зависност од редоследот на полуспроводничкиот материјал, може да биде PNP или NPN слоен транзистор.
 
===СоларнаСончева ќелија===
СоларнатаСончевата ќелија е полуспроводнички уред кој ја претвора сончевата енергија во електрична енергија со помош на фотоелектричен ефект. Група ќелии формираат соларни модули, познати како соларни панели или фотонапонски плочи.
Ќелиите се користат за детекција на светлина или друг облик на електромагнетно зрачење близу видливиот спектар, на пример детектор на инфрацрвено зрачење или мерење на интензитетот на светлината.
Фотонапонските ќелии можат да се користат како самостојни извори на енергија или како додатни извори на енергија. Како самостојни извори на енергија се користат за: сателити, сообраќајни знаци, калкулатори и други објекти кои бараат долготраен извор на енергија.