Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

с
→‎Псевдо-орбитна класификација: Јазична исправка, replaced: Лунарни → Месечеви
с (→‎Рани концепции: Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка)
с (→‎Псевдо-орбитна класификација: Јазична исправка, replaced: Лунарни → Месечеви)
*'''[[Орбити потковици:]]'' Орбита која на набљудувачите на тлото им изгледа како да орбитира околу одредена планета но е всушност ко-орбита на таа планета.
*'''[[Егзо-орбити:]]'' Маневар каде вселенскиот брод се приближува на височината на орбитата но нема брзина за да ја одржи. Синоним: Суборбитален вселенски лет.
*'''[[ЛунарниМесечеви трансфер орбити]]''
*'''[[Прогрејд орбити:]]'' Орбита со наклон помал од 90 степени. Или пак, орбита со иста насока како и ротацијата на примарниот.
*'''[[Ретрогрејд орбити:]]'' Орбита со наклон помалку од 90 степени. Или пак, орбита спротивна од насоката на ротација на планетата. Освен оние во сончево-синхронизирана орбита, неколку сателити се праќаат во ретрогрејд орбита бидејќи количеството на гориво коешто е потребно за полетување е многу поголемо тогаш за прогрејд орбита. Ова е така бидејќи кога ракетата поаѓа од тлото, тоа веќе има источнонасочена компонента со брзина еднаква на ротационата брзина на планетата на нејзината полетувачка географска ширина.