Алофон: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 1 година
с
→‎top: Замена на латнични букви помешани меѓу кириличните, replaced: коj → кој
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Исправка на помешани латинични букви меѓу кириличните, replaced: тоj → тој)
с (→‎top: Замена на латнични букви помешани меѓу кириличните, replaced: коj → кој)
* '''Комплетно обезвучени сонорните звуци''' – Во англискиот јазик, сонорните звуци , се комплетно обезвучени кога по нив доаѓа аспиративен плозив ''(/p, t, k/)''.
 
Бидејќи изборот на алофони е ретко свесно изговаран, луѓето може да не го сфаќаат нивното постоење. Англиските говорители можат да станат свесни за разликата помеѓу два алофона,ако тие имаат спротивен изговор.Алофоните на англиското ''/l/'' може да биде забележан '''light' [l]'' ''(светло [l])leaf [ˈliːf](лист)'' е во спротивност со '''dark' [ɫ] (темно)''од ''feel [ˈfiːɫ]''. Оваа разлика е поочигледна во турскиот говор (во кои ''[l]'' и ''[ɫ]'' се одделни фонеми) отколку во англискиот во коjкој има повеќе алофони во една единствена фонема.
 
Претставување на фонема со алофон