Јунис Кетрин М. Ернст: Разлика помеѓу преработките

с
Стандардизација, replaced: == Биографија == → == Животопис ==
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с Стандардизација, replaced: == Биографија == → == Животопис ==
Ред 1:
'''Јунис Кетрин (Кити) М. Ернст''' е американска медицинска сестра бабичка и лидерка во движењето медицинска сестра-бабица во Соединетите држави.
 
== БиографијаЖивотопис ==
Кетрин Ернст ја заработила дипломата во областа образование, магистрирала во областа јавно здравство од Универзитетот во Кентаки во 1981 година, а нејзиниот докторат од Универзитетот во Минесота во 1993 година <ref name="nursinglink.monster.com">{{Наведени вести|url=http://nursinglink.monster.com/education/articles/3983-eunice-kitty-ernst-rn-cnm-mph-dsc-hon---mary-breckinridge-chair-of-midwifery|title=Eunice (Kitty) Ernst, RN, CNM, MPH, DSc (hon) - Mary Breckinridge Chair of Midwifery|work=NursingLink|access-date=2016-10-06}}</ref> <ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.midwife.org/acnm/files/ccLibraryFiles/Filename/000000000118/Kitty_resignation.pdf|title=Eunice K.M. "Kitty" Ernst Resigns from ACNM Presidency; Vice President Melissa Avery Takes the Helm|last=|first=|date=November 20, 2008|work=|archive-url=|archive-date=|accessdate=March 13, 2019}}</ref>
 
Ернст започнала да работи како медицинска сестра-акушерка во Граничната медицинска сестра во руралните области на Кентаки во 1951 година. Нејзината следна работа била во Здружението за мајчинство каде работела како медицинска сестра-акушерка и обучувала здравствени работници да бидат акушери. Подоцна, таа била вработена на Медицинскиот факултет на Универзитетот Колумбија, а потоа се самовработила. Самостојно, образувала родители, држела предавања и консултации. Откако започнала свое семејство и била теренски консултант, таа „развила семејно-центрирана мајчинска грижа обезбедена од тим за медицинска сестра-акушерка-акушер во породилниот центар за спас на армијата на спасот во Филаделфија“. <ref name="auto">{{Наведено списание|title=Association News|url=http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.72.1.94|journal=American Journal of Public Health|volume=72|issue=1|pages=94–100|doi=10.2105/ajph.72.1.94|doi-access=free}}</ref> <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://pioneersforhealthcare.org/?p=260|title=EUNICE K. M. ERNST {{!}} Frontier Nursing University {{!}} Celebrating 75 Years|work=pioneersforhealthcare.org|accessdate=2016-10-06}}</ref> Таа била претседател на Американскиот колеџ за медицинска сестра-акушерки (АЦНМ) од 1961-1963 и повторно од 2007-2008 година. <ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.midwife.org/acnm/files/ccLibraryFiles/Filename/000000000118/Kitty_resignation.pdf|title=Eunice K.M. "Kitty" Ernst Resigns from ACNM Presidency; Vice President Melissa Avery Takes the Helm|last=|first=|date=November 20, 2008|work=|archive-url=|archive-date=|accessdate=March 13, 2019}}</ref>
 
Таа ја добила наградата Марта Меј Елиот во 1981 година, доделена од Секторот за здравје на мајки и деца на Американското здружение за јавно здравје. „Наградата Марта Меј Елиот, основана во 1964 година, им оддава чест на необичните и исклучителни достигнувања во областа на здравјето на мајката и детето“. <ref name="auto">{{Наведено списание|title=Association News|url=http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.72.1.94|journal=American Journal of Public Health|volume=72|issue=1|pages=94–100|doi=10.2105/ajph.72.1.94|doi-access=free}}</ref> Заедно со наградата Марта Меј Елиот, таа ја добила наградата Хати Хемшемајер од Американскиот колеџ за медицинска сестра и акушерка и Медалот за истакната служба во Центарот за мајчинство. <ref name="nursinglink.monster.com">{{Наведени вести|url=http://nursinglink.monster.com/education/articles/3983-eunice-kitty-ernst-rn-cnm-mph-dsc-hon---mary-breckinridge-chair-of-midwifery|title=Eunice (Kitty) Ernst, RN, CNM, MPH, DSc (hon) - Mary Breckinridge Chair of Midwifery|work=NursingLink|access-date=2016-10-06}}</ref> Ернст помогнала да се воспостават системи за породување, алтернативни центри за раѓање и медицински сестри-акушерки каде што претходно не постоеле. Таа го проширила полето медицинска сестра-бабица и до крајот на 1970-тите години биле воспоставени вкупно 21 основна образовна програма за медицинска сестра-акушерка.
 
== Користена литература ==
{{Наводи}}
 
[[Категорија:Живи луѓе]]
[[Категорија:Американска медицинска сестра бабичка]]