Разлика помеѓу преработките на „Демократска партија на Турците на Македонија“

нема опис на уредувањето
с (ситна поправка)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Напредно мобилно уредување
'''Демократска партија на Турците''' ({{lang-tr|Türk Demokratik Partisi}}) — политичка партија, претставник на [[Македонски Турци|етничките Турци]] во Република Македонија. Претседател на партијата е [[Бејџан Илјаз]], додека [[Јусуф Хасани]] е пратеник во [[Собранието на Република Македонија]] како дел од коалицијата на [[ВМРО-ДПМНЕ]].<ref>[http://www.sobranie.mk/default.asp?ItemID=9D92BF03577D4B4BA31DB1C95B47946C Собрание на Република Македонија]</ref>
{{мак-никулец}}
 
На [[Македонски парламентарни избори (1994)|парламентарните избори во 1994 година]] каде што освојува 14.423 гласови (1.5%) во првијот, односно 6.343 (0.7%) гласови во вториот круг но не освоји пратеничко место.
 
[[Македонски парламентарни избори (1998)|парламентарните избори во 1998 година]] партијата освоји около 3.933 или (0.35%) гласови но не освоји пратенички мандат.
 
На [[Македонски парламентарни избори (2002)|парламентарните избори во 2002 година]] партијата се приклучи во коалицијата предводена од [[СДСМ]] и освоји 2 пратенички мандата.
 
И на [[Македонски парламентарни избори (2006)|парламентарните избори во 2006 година]] со коалиција предводена од [[СДСМ]] и освоји 2 пратенички мандата.
 
На [[Македонски парламентарни избори (2008)|парламентарните избори во 2008 година]] се приклучи во коалицијата предводена од [[ВМРО ДПМНЕ]] и освоји 1 пратенички мандат. и
[[Македонски парламентарни избори (2011)|2011]], [[Македонски парламентарни избори (2014)|2014]],
[[Македонски парламентарни избори (2011)|2011]] по 1 пратенички мандат.
 
На [[Македонски парламентарни избори (2020)|парламентарните избори во 2020 година]] партијата се приклучи во коалицијата на [[СДСМ]] и освоји 1 пратенички мандат.
 
==Наводи==