Работничко самоуправување: Разлика помеѓу преработките

додаток
(interwiki de)
(додаток)
Работничкото самоуправување било единствен пример во светската економска пракса кајшто сите економски субјекти во државата биле управувани од работниците и поради тоа било атрактивно за теориски проучувања.
 
Економската теорија како еден од проблемите кои постојат при работничо самоуправување го посочува ефектот на "бесплатно возење", односно тоа што некои работници може и да не придонесуваат доволно а да бидат исто наградени поради фактот што имаат дел од сопственоста.
[[de:Arbeiterselbstverwaltung]]
Анонимен корисник