Прв закон на термодинамиката: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
<br/>Тој покажува дека еден дел од топлината која се предава на гасот оди на зголемување на кинeтичката енергија на неговите молекули,а тоа значи се зголемува температурата на гасот,додека другиот дел се користи за вршење на надворешната работа. Првиот принцип на термодинамиката е применлив за сите системи и за сите заемни дејства меѓу нив. Тој важи за сите процеси во природата.
{{никулец}}
 
[[Категорија:Закони на термодинамиката]]
[[Категорија:Равенки во физиката]]