Разлика помеѓу преработките на „Облак“

Нема измена во големината ,  пред 11 месец
с
→‎top: Замена на к со ќ, replaced: ке → ќе (4)
с (→‎top: Замена на к со ќ, replaced: ке → ќе (4))
* [[Кумулонимбус]]: Тоа е облак кои се протега вертикално до големи височини,понекогаш и до тропопаузата или над неа.Се состои од облаци со капки во ниските слоеви и од ледени кристали во неговите високи слоеви Овие облаци предизвикуваат бури со грмотевици,град,обилен дожд а понекогаш и снег, на одредени места и торнада Кумулонимбусот се создава при конвективно струење во многу нестабилниот воздухКумулонимбусите ретко можат да се задржат подолго од еден час Најчесто сета влага која ја имаат во себе ја истураат на површината за многу кратко време во вид на пороен дожд Ако насоката и брзината на ветерот во неговата внатрешностсе изменат со височината,тогаш средишниот дел од облакот може да добие спирално движење кое доколку добие во интензитет може да предизвика торнадо
* [[Кумулус]]: Кумулусите се видови на облаци кои се создаваат со конвективно струење на Основата најчесто му е пониска од 2000 м а неговата должина и ширина од 10 до 20 км Облакот има изглед на волна и многу е светол особено ако се гледа од поголема височина Сето тоа е резултат на големото количевство на одбиена светлина Овие облаци немаат хомогеност што здачи дека изгледаат расфрлани нив небото па така Сонцетосе прољира помеѓу нив Најчесто се појавуваат летно време но нее ретко и да се видат преку целата година Можат да бидат и во комбинација со други облаци но тогаш е многу тешко да се препознаат.
* [[Алтокумулус]]: Тоа е облак кој се создава на средна висина т.е. од 2000 до 4000 м додека над поларните области неговата висина изнесува и 6000м Обликот му е многу променлив но често создава форми на ваљаци,распоредени во линии или бранови Облаците се иссенчени на рабовите и имаат различна боја за разлика од остатокот на облакот Алтокумулусот има бела или сива боја но најчесто е во комбинација од двете Сивата како што реков се наоѓа на рабниот дел. Овој вид на облаци се создава ноќно време кога рамнотежата на зрачењето е различна во однос на денот. Облакот сè уште прима топлина што ја испушта површината под него а тој ја испушта својата топлина во горните слоеви Воздухот се крева нагоре,водената пареа кондензира во капки кои се издигаат на врвот од облакот каде што се заледуваат во кристали а потоа повторно по пат на гравитација се спуштаат во неговиот средишен дел Кога сонцето кеќе изгрее овој облак се расформирува затоа што сонцето кеќе ги загрее неговите врвови и кеќе ја прекине циркулацијата
* [[Цирокумулус]]: Цирокумулусот е висок облак што се состои од целосно замрзнати кристали Често на небото се гледа во форма на бранови Ваквата покриеност на небото наговестува дека на површината кеќе се појави зголемена циркулација на воздухот или ветерНеговиот изглед е брановит што укажува на силните воздушни движења во атмосферата
* [[Цирус]]: Тоа се облаци кои како и сите други поттипови на цируси се изградени од ледени кристали Неговата форма ја одредуваат високите воздушни струења и количевството на замрзнати кристали Често низ народот се нарекува и мачкина опашка Настанува со издигање на стабилниот воздух во височина тоа најчесто се случува на линијата на фронтовите неговата висина може да достигне и над тропопаузата Карактеристични се за областите со умерена клима во текот на целата година.
==Облаците како тема во уметноста и во популарната култура==