Разлика помеѓу преработките на „Халдор Лакснес“

с
→‎1950-ти: Јазична исправка, replaced: литературни дела → книжевни дела
с (Јазична исправка, replaced: Глечер → Ледник (3))
с (→‎1950-ти: Јазична исправка, replaced: литературни дела → книжевни дела)
Во 1955 година Лакснес ја добил Нобеловата награда за литература, "... за неговата живописна епска моќ која ја обновила големата наративна уметност на Исланд":
 
"Неговите главни литературникнижевни дела припаѓаат на жанрот ... [од] наративна прозна фантастика. Во историјата на нашата литература Лакснес се споменува покрај Снори Стурлусон, авторот на" Нјалс сага ", а неговото место во светската книжевност е помеѓу писателите како што се Сервантес , Зола, Толстој и Хамсун ... Тој е најплодниот и вешт есеист во исландската литература, и стара и нова ... ".
 
Во обраќањето за Нобеловата награда Е. Весен изјавил: