Михаил II (Византија): Разлика помеѓу преработките

с
→‎Владеење: Правописна исправка, replaced: Константинопол → Цариград (2)
с (→‎Ран живот: Јазична исправка, replaced: егзекуцијата → погубувањето)
с (→‎Владеење: Правописна исправка, replaced: Константинопол → Цариград (2))
 
Михаил бил веднаш прогласен за цар, додека сè уште ги носел синџирите на неговите нозе. Подоцна истиот ден бил крунисан од патријархот [[Теодот I Цариградски]]. Во неговата внатрешна политика, Михаил II го поддржувал [[Византиско иконоборство|иконоборството]], но премолчано го охрабрувал помирувањето со почитувачите на икони, кои главно запрел да ги прогонува и им дозволил да се вратат од егзил. Ова го вклучувало и поранешниот патријарх [[Никифор I Цариградски|Никифор]] и [[Теодор Студит]], кои меѓутоа не успеале да влијаат на царот да го напушти иконоборството. Една од неколкуте жртви на политиката на царот бил идниот патријарх [[Методиј I Цариградски|Методиј I]].
 
Доаѓањето на Михаил го поттикнало апетитот на неговиот поранешен воен другар [[Тома Славјаниот]], кој самиот се поставил како сопернички цар во [[Анадолија]] и успешно ги префрлил неговите сили во [[Тракија]], успевајќи да го опсади главниот град во декември 821 година. Иако, Тома ја немал поддршката на некои од анадолиските теми, ја обезбедил поддршката на поморската тема и нивните бродови, дозволувајќи му да го стесни обрачот околу [[КонстантинополЦариград]]. Во неговата прошетка за поддршка, Тома се претставувал како првак на сиромашните, намалени даночни стапки и завршил со сојуз со Ал-Мамун од Абасидите, крунисувајќи се како цар од антиохискиот патријах Јов.
 
Михаил II стекнал поддршка од Омуртаг од Бугарија, кој дошол за негова помош. Михаил II го присилил Тома да ја симне неговата опсада на КонстантинополЦариград во пролетта 823 година. Михаил го фатил Тома во Аркадиополис ([[Лулебургаз]]) и го присилил да се предаде во октомври. Михаил наследил сериозно ослабена војска и не бил во можност да го спречи освојувањето на [[Крит]] во 824 година од 10.000 [[Арапи]] (кои имале 40 бродови)<ref name="Nor">J. Norwich, ''Byzantium: The Apogee'', 37</ref> или да го поврати островот со експедиција во 826 година. Во 827 година, Арапите исто така ја освоиле [[Сицилија]], стекнувајќи се со предност поради локалните борби и го освоиле [[Сиракуза]].
 
По смртта на Текла во 823 година, Михаил II се оженил со [[Ефросина (сопруга на Михаил II)|Ефросина]], ќерка на [[Константин VI Слепиот|Константин VI]] и [[Марија Амниска]]. Овој брак веројатно бил со цел да ја зајакне положбата на Михаил како цар, но се случил со противење на свештенството, бидејќи [[Ефросина (сопруга на Михаил II)|Ефросина]] претходно била монахиња. Михаил II умрел на 2 октомври 829 година.