Разлика помеѓу преработките на „Cobiss“

Додадени 99 бајти ,  пред 9 месеци
дополнување
с
(дополнување)
'''COBISS''' (англ. Co-operative Online Bibliographic System & Services — Заеднички интернетски библиографски систем и услуги; изговор: кобис) е организациски систем кој се користи да ги опслужи библиотеките во единствен библиотечко-информациски систем со каталогизација за позајмување.
 
Во моментот е во употреба во [[Словенија]] (COBISS.SI), [[Босна и Херцеговина]] (COBISS.BH и COBISS.RS), [[Македонија]] (COBISS.MK), [[Србија]] (COBISS.SR), [[Албанија]] (COBISS.AL), [[Бугарија]] (COBISS.BG), [[Косово]] (COBISS.KS) и [[Црна Гора]] (COBISS.CG).
 
Овие информациски системи се автономни, но ја делат платформата.
 
COBISS користат преку 3501390 библиотеки за автоматизација на своето работење.
 
COBISS.Net е мрежата која ги поврзува COBISS кооперативните библиографски системи на различни земји.
2

уредувања