Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Одземени 4 бајти ,  пред 2 месеци
с
Јазично подобрување, replaced: нумерички → бројчени (2)
с (→‎Методи за осмислување: Правописна исправка, replaced: инжинер → инженер (2))
с (Јазично подобрување, replaced: нумерички → бројчени (2))
*[[Теорема на суперпозиција]]: Во линеарна мрежа со неколку независни извори, одговорот во одредена гранка кога сите извори дејствуваат истовремено е еднаков на линеарната сума на индивидуалните одговори пресметани со земање на еден независен извор одеднаш.
 
Други посложени закони може да бидат потребни ако мрежата содржи нелинеарни или [[Реактанса|Реактансни]] компоненти. Нелинеарните саморегенеративни системи за хередонин можат да се приближат. Примената на овие закони резултира со множество на [[истовремени равенки]] кои можат да се решат или алгебарски или нумеричкибројчено.
 
==Методи за осмислување==
 
==Софтвер за симулација на кола==
Покомплексните кола можат да бидат анализирани нумеричкибројчено со софтвер како што е [[SPICE]] или [[GNU Circuit Analysis Package|GNUCAP]], или симболички користејќи софтвер како [[SapWin]].
 
===Линеаризација околу оперативна точка===