Разлика помеѓу преработките на „Европски кредит трансфер систем“

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: нумерички → бројчени
с (Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена, Нумеричка → Бројчена (2))
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: нумерички → бројчени)
'''Европски кредит трансфер систем - ЕКТС''' или '''Европски систем на пренос и акумулација на поени''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''European Credit Transfer and Accumulation System'') претставува нумеричкибројчен систем за квалитативно вреднување на работата на [[студент]]ите што била вложена за стекнување знаења, способности и вештини што се предвидени со програмата за студирање, односно со конкретниот предмет во рамките на таа програма.
 
Системот е еден од составните елементи на [[Болоњски процес|Болоњскиот процес]], а со него е овозможено споредување на различните наставни програми на универзитетите и пооделните високошколски установи во [[Европа]] и признавање на дипломите<ref>[http://www.uklo.edu.mk/files/attachments/Finalen_PRAVILNIK_EKTS_UKLO__konecen.pdf ПРАВИЛНИК за единствениот кредит систем и преминот од една на друга студиска програма], Универзитет “Климент Охридски“ - Битола</ref>. Иницијално, системот бил воведен за да се овозможи мобилност на студентите, но тој се покажал и како многу добра мерка за зголемување на севкупната ефикасност во студирањето.