Разлика помеѓу преработките на „Херонова формула“

с
→‎Бројчена стабилност: Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена, Нумеричка → Бројчена (2)
с (→‎Историја: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2))
с (→‎Бројчена стабилност: Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена, Нумеричка → Бројчена (2))
</div>
 
== НумеричкаБројчена стабилност ==
Хероновата формула во зададениот облик е [[НумеричкаБројчена стабилност|нумерички нестабилна]] за триаголници со многу мали агли.
Стабилна алтернатива<ref>[http://www.eecs.berkeley.edu/~wkahan/Triangle.pdf Предавање за грешки при пресметување плоштина на триаголници со еден многу остар агол], Последен пристап 06.08.2013</ref> при што се именуваат страните така што:
''a'' &ge; ''b'' &ge; ''c''
па потоа се пресметува по формулата
:<math> P = \frac{1}{4}\sqrt{(a+(b+c)) (c-(a-b)) (c+(a-b)) (a+(b-c))}.</math>
каде што заградите се потребни за да се спречи нумеричкабројчена нестабилност при пресметување.
 
== Обопштување ==