Феномен на џедаи во пописите: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Австралија: Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-. ноември + ноември))
с (→‎Австралија: Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена)
== Влијание ==
 
=== Австралија ===
 
Во пописот во Австралија спроведен во 2001 година повеќе од 70.000 луѓе (0.37%) се изјасниле дека се чувствуваат како дел од џедајското движење. Австралиското Биро за статистика издал официјално соопштение во медиумите, за возврат на големиот интерес кој го покренала оваа тема. Бирото даде одговор на прашањата поврзани со џедајската религија објавувајќи дека тие податоци се класифицирани и дека ќе се сместат во графата на “неодлучни” и изјаснувајќи ја потребата за сериозно разгледување како ќе се одразат случаите врз општеството кога некој дава лажни изјави пред пописната комисија.
 
Портпаролот на Бирото изјавил дека понатамошните анализи на пописот се превземени за да се одвојат пописните листови во кои имаат изјаснето за таква припадност. Бирото смета дека не постои нумеричкабројчена вредност која одредува една религија, но мора да постои систем на верувања или филозофија, како и некоја форма на институција или организациона структура.
 
Пописот од 2006 година забележал 58.053 луѓе кои се чувствуваат како џедаи. Во пописот од 2011 година, бројот на припадници на овој ред ја одржувал бројката од претходниот попис и изнесувал 65.000.