Разлика помеѓу преработките на „Европски кредит трансфер систем“

с
Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена, Нумеричка → Бројчена (2)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
с (Јазично подобрување, replaced: нумеричка → бројчена, Нумеричка → Бројчена (2))
'''Европски кредит трансфер систем - ЕКТС''' или '''Европски систем на пренос и акумулација на поени''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''European Credit Transfer and Accumulation System'') претставува нумерички систем за квалитативно вреднување на работата на [[студент]]ите што била вложена за стекнување знаења, способности и вештини што се предвидени со програмата за студирање, односно со конкретниот предмет во рамките на таа програма.
 
Системот е еден од составните елементи на [[Болоњски процес|Болоњскиот процес]], а со него е овозможено споредување на различните наставни програми на универзитетите и пооделните високошколски установи во [[Европа]] и признавање на дипломите<ref>[http://www.uklo.edu.mk/files/attachments/Finalen_PRAVILNIK_EKTS_UKLO__konecen.pdf ПРАВИЛНИК за единствениот кредит систем и преминот од една на друга студиска програма], Универзитет “Климент Охридски“ - Битола</ref>. Иницијално, системот бил воведен за да се овозможи мобилност на студентите, но тој се покажал и како многу добра мерка за зголемување на севкупната ефикасност во студирањето.
 
НумеричкатаБројчената вредност (ЕКТС) на студентот (изразена во кредити, односно поени), ги опфаќа поените за совладување на:
* предметот во целина,
* сите предмети во еден семестар,
* професионалната пракса и
* самостојната работа, (пример, учење во [[библиотека]], работа дома, менторство на други студенти, изработени или реализирани проекти, освоени награди или пофалници, учество на семинари, учество на симпозиуми и сл.).
Сите облици на активна настава, вклучувајќи го и испитот, прават една целина. Поените се стекнуваат во рамките на наставните активности што се предвидени за секој предмет, и се применуваат откако студентот ќе го положи испитот од соодветниот предмет.
 
Стекнатите (кредити) поени за поодделни предмети влегуваат во вкупната сума на поени што се потребни за завршување на секоја година, односно за одреден степен на студирање:
 
== Оценки ==
Поени му се доделуваат на секој студент кој успешно ќе го положи испитот. Покрај поени, студентот добива и оценка која го опишува квалитетот на неговото знаење и постигнатите резултати за даден предмет. Оценката може да се прикаже како ЕКТС оценка, како нумеричкабројчена оценка или како описна оценка. Студентот, покрај освоените ЕКТС поени секогаш добива и оценка која поблиску го опишува неговото знаење за дадениот предмет.
 
 
::: '''Меѓусебна врска меѓу оценките и дефиницијата на описните оценки'''
{| class="wikitable"
!ЕКТС
!НумеричкаБројчена оценка
!Дефиниција
|-
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
[[Категорија:Високо образование]]