Разлика помеѓу преработките на „Бројчена анализа“

с
нема опис на уредувањето
с
'''НумеричкатаБројчена анализа''' ('''нумеричка анализа''') е област одна математиката[[математика]]та која изучува [[алгоритми]] кои користат нумерички апроксимации (за разлика од општите симболички манипулации) за задачите и проблемите на математичката анализа (која што се разликува од дискретна математика).
Еден од најраните математички написи е Вавилонската плоча од Вавилонската колекција во Јеил (од 1800г. -1600г. п.н.е.) која дава нумерички апроксимации (приближувања) на <math>\sqrt{2}</math> како должина на дијагоналата во единечен [[квадрат]] во [[броен систем]] со основа 60.
Од исклучително значење е да може да се пресметаат страните на еден [[триаголник]], а со тоа да може да се пресметаат и квадратни корени.