Разлика помеѓу преработките на „Сценографија“

Одземени 7 бајти ,  пред 3 месеци
с
Јазична исправка, replaced: креирање → создавање
с (Јазична исправка, replaced: креирање → создавање)
 
'''Сценографија''' е уметничка дисциплина за создавање амбиенти наменети за претстави <ref>[http://promacedonia.org/mak_enc/encyclopaedia_macedonica_2.pdf/ Сценографија]</ref>.
 
Сценографијата подразбира употреба на [[светлина]], [[звук]], [[костим]], [[изведба]], [[конструкции]] и просторно уредување.
 
Претставува заедничка, усогласена замисла и на [[режисер]]от и на визуелниот [[уметник]] во врска со одредена сценска [[претстава]] или [[филм]].
 
Под поимот театарска сценографија се подразбира обликување и креирањесоздавање на сценскиот простор во кој се игра [[драмска]]та/ [[балетска]]та/ [[оперска]]та претстава<ref>[http://www.valeriekaelin.net/scenography_theory_a_practical_definition_of_scenography.html/ SCENOGRAPHY, THEORY]</ref>.
 
== Етимологија и толкувања ==
Терминот сценографија е со грчко потекло ([[''skēnē']]', што значи „сцена или објект - зграда“; ''[[graphos']]', што значи ("да се опише").
Во [[ Европа]], терминот е тесно усогласен со професионалната практика на [[:fr:scénographie|scénographie]] и е синоним со терминот англиски јазик '[[Theatre design]]'.'[[Сценски дизајн | театарски дизајн]] ”<ref>[https://theatredesigner.wordpress.com/articles/theatre-design-scenography/what-is-scenography/ Scenography is the art of creating performance]</ref>.
 
Работата на сценографот е поврзана со поимот простор во кој ќе се одвива дејството, тој мора да го дизајнира (изгради), да го промени (доколку е потребно) и да ги постави протагонистите на делото во него.
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
== Надворешни врски ==
* [https://web.archive.org/web/20060225071315/http://www.expo2005.cz/en/who_we_are/malina.shtml Jaroslav Malina Biography]
* [http://www.theatre.ku.edu/degrees Master's Degree in Scenography at the University of Kansas]
* [http://www.pci.leeds.ac.uk/pg/taught-postgraduate/ma-performance-design/ MA and PhD provision at University of Leeds, UK]
 
 
 
[[Категорија:Сценографија| ]]