Adobe Flash: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎top: Јазична исправка, replaced: креиран → создаден
с →‎top: Јазична исправка, replaced: веб страница → мрежно место
Ред 5:
Накратко речено Adobe Flash е интергрирана [[средина]] за [[креирање]] ([[IDE]]), а Flash Плеерот е апликација за да се отвораат Flash податотеките создадени со Adobe Flash. Но затоа кога велиме само "Flash" може да мислиме на Adobe Flash на Flash плеерот или пак на Flash податотеките.
 
Од излегувањето на Flash во [[1996]], Flash [[технологија]]та прерасна во популарен метод на додавање на [[анимација]] на [[веб]]мрежните странитеместа; неколку софтверпрограмски продуктипроизводи, системи, и уреди можат да прикажуваат Flash. Flash најчесто се користи за создавање анимации, игри, реклами, различни веб-[[компоненти]]семрежни составници, за вметнување видео на вебмрежните странитеместа и разни интернетсемрежни апликацииприлози.
 
Flash податотеките, често наречени "Flash анимации" или "Flash игри", имаат .[[swf]] наставка и можат да бидат дел од [[вебмрежно страница|веб странаместо]], и директно да се отвораат преку Flash плеерот, или пак да претставуваат [[проектор]] (Flash клип со наставката .[[exe]] во [[Microsoft Windows|Windows]]) како и обичните апликации. Flash Видео податотеките ја имаат наставката .[[flv]] и се отвораат преку .swf податотеките.
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash