Разлика помеѓу преработките на „Општина Крушево“

Нема измена во големината ,  пред 7 месеци
с
→‎Сеизмологија: Правописна исправка, replaced: инжинер → инженер
с (→‎Геологија: Јазична исправка, replaced: глацијални → леднички)
с (→‎Сеизмологија: Правописна исправка, replaced: инжинер → инженер)
 
===Сеизмологија===
По своите сеизмички карактеристики, општината Крушево со делот кој припаѓа на пелагонидите и се карактеризира со можни земјотреси со максимална јачина до 7° по МКС, поради тоа што е наполно консолидиран терен. Според сеизмичката реонизација на теренот, најголем дел од подрачјето е во групата со 7 степени според МКС скалата, а мал дел припаѓа на границата помеѓу 7 и 8 степен според МКС скалата. Според категоризацијата на теренот по стабилност и според инжинерскоинженерско геолошките карактеристики на теренот, тој припаѓа во групата на стабилни терени и претставува терен изграден од карпи чии параметри на физичкомеханичките својства се со релативно ниски вредности. Теренот е претежно стабилен во природни услови, а може да стане нестабилен во случај на антропогени влијанија и измена на условите.
 
===Хидрографија===