Разлика помеѓу преработките на „Винченцо Белини“

#1Lib1Ref , #1Lib1RefCEE
(#1Lib1Ref , #1Lib1RefCEE)
(#1Lib1Ref , #1Lib1RefCEE)
'''Винченцо Белини''' ({{роден во|Катанија}}, {{роден на|1|ноември|1801}} - {{починал во|Париз}}, {{починал на|24|септември|1835}}), [[италија]]нски оперски композитор.
 
Тој е творец на [[италија]]нскиот оперски стил наречен [[белканто]]. Најпознати негови опери се „Норма“, „Месечарка“, „Пуританци“, „Капулети и Монтеки“ и други<ref>[https://www.britannica.com/biography/Vincenzo-Bellini/ Vincenzo Bellini Italian composer]</ref>,<ref>[https://biography.yourdictionary.com/vincenzo-bellini/ Vincenzo Bellini]</ref>.
 
[[File:Vincenzo bellini.jpg|thumb|upright|'''Винченцо Белини''']]