Разлика помеѓу преработките на „Коста Пеев“

Додадени 772 бајти ,  пред 2 месеци
#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Коста Пеев''' ({{роден во|Струмица}}, {{роден на|26|јуни|1936}})<ref name=":0">{{Наведена книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/499142958|title=Македонска енциклопедија|last=Ристовски, Блаже|first=|last2=|date=|publisher=МАНУ|year=2009|isbn=978-608-203-023-4|location=Скопје|pages=1126|oclc=499142958}}</ref> — македонски [[славист]] и [[македонист]], [[дијалектолог]] и специјалист за [[Дијалекти на македонскиот јазик|дијалектите на македонскиот јазик]] од [[Егејска Македонија]].<ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=https://sdk.mk/index.php/kultura/najstariot-makedonist-kosta-peev-ja-podari-zbirkata-na-institutot-za-etnologija-i-antropologija/|title=НАЈСТАРИОТ МАКЕДОНИСТ КОСТА ПЕЕВ ЈА ПОДАРИ ЗБИРКАТА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ЕТНОЛОГИЈА И АНТРОПОЛОГИЈА|last=|first=|date=2019-04-13|work=Сакам Да Кажам|language=mk-MK|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
== Животопис ==
Професор Коста Пеев е дијалектолог и [[македонист]]. Роден е во [[Струмица]]. Дипломира на Филозофскиот факултет во Скопје (1956-1960). Својата научна дејност ја започнува во 1963 г., кога е избран за асистент во [[Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“]] во одделението за [[дијалектологија]] во [[Скопје]]. Во 80- те години зема учество во меѓународен проект за создавање на Сесловенски лингвистички атлас,а потоа и на: Карпатски дијалактолошки атлас и Европски лингвистички атлас. Како редовен професор (1989) по предметот Дијалектологија на македонскиот јазик на Филолошкиот факултет во два мандата е шеф на Катедрата за македонски јазик. Соработник е на меѓународните проекти ОЛА, ОКДА, ЕЛА.
 
Автор е на шеесетина лингвистички статии и на дијактелочки речник. Својот обемен архив од скапоцени етнолошки и лингвистички материјали го подарил на Институтот за етнологија и антропологија.<ref name=":1" /><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.mkd.mk/kultura/profesorot-kosta-peev-mu-donirashe-skapoceni-etnoloshki-i-lingvistichki-materijali-na|title=Професорот Коста Пеев му донираше скапоцени етнолошки и лингвистички материјали на Институтот за етнологија и антропологија|last=|first=|date=|work=МКД.мк|language=mk|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
Автор е на шеесетина лингвистички статии и на дијактелочки речник.
 
Професор Коста Пеев е носител на наградите „Гоце Делчев“ и државната награда за образование „Свети Климент Охридски“