Разлика помеѓу преработките на „Југоисточен Регион“

Нема измена во големината ,  пред 8 месеци
Во Правопис на македонски јазик второ издание пишува https://pravopis.mk/sites/default/files/Pravopis-2017.PDF 66. под г :регионите (во географска или друга смисла): Алпски Регион, Варɡарски Регион, Пелагониски Регион, Полошки Регион, Скопски Регион, Ил ɡе Франс (Регион Париз), Нор Па ɡе Кале, Појасот Газа, Запаɡен Брег,Лисабон и Долината Тежо, Скопско, Битолско, Прилепско. - Насловот треба да се смени.
(mk.wikipedia.org/wiki/Југоисточен_регион)
(Во Правопис на македонски јазик второ издание пишува https://pravopis.mk/sites/default/files/Pravopis-2017.PDF 66. под г :регионите (во географска или друга смисла): Алпски Регион, Варɡарски Регион, Пелагониски Регион, Полошки Регион, Скопски Регион, Ил ɡе Франс (Регион Париз), Нор Па ɡе Кале, Појасот Газа, Запаɡен Брег,Лисабон и Долината Тежо, Скопско, Битолско, Прилепско. - Насловот треба да се смени.)
}}
 
'''Југоисточен регионРегион''' — еден од осумте статистички и плански региони на [[Македонија]].<ref>[http://biznis24.com.mk/node/5045 Македонија и официјално поделена на региони]</ref> Овој регион граничи со [[Вардарски регион|Вардарскиот]] и [[Источен регион|Источниот регион]].
 
Регионот ги опфаќа Струмичко-радовишката и Гевгелиско-Валандовската котлина, односно сливното подрачје на Струмичката река и долното сливно подраќје на реката Вардар. Неговата површина е 2.739 квадратни километри или 11 проценти од територијата на Република Македонија.