Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Додадени 92 бајти ,  пред 1 година
с
објаснување
с (морал како дел од нормите во меѓународното право)
с (објаснување)
of general international law having the same character".</ref> <ref> Види исто Article 64 (emergence of new peremptory norms),Vienna Convention on the Law of Treaties, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969). Во овој член се вели: "If a new peremptory norm of general international law emerges, any existing treaty which is in conflict with that norm becomes void and terminates."</ref>
 
Вообичаено за ''Jusjus Cogenscogens'' нормите и правилата во меѓународното кривично право се сметаат забрана за водење на агресивната војна, злосторствата против човештвото, воените злосторства, геноцид, ропство и тортура, и слични екстремни кршења на правото или пошироко според меѓународното јавно право и фундаменталните норми на јавниот морал <ref>Пример за ова е промена на името или идентитетот на националното или државното име, спротивна на вољата на нацијата или народот, при што ваквата промена се инсталира со меѓународен инструмент (односно ''jus dispositivum'' станува спротивен на ''jus cogens'').</ref> .
 
== Литература==
164

уредувања