Разлика помеѓу преработките на „Бранко Заревски“

Додадени 2.167 бајти ,  пред 8 месеци
#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Бранко Заревски''' ({{роден на|19|ноември|1920}} во {{роден во|Битола}} — {{починат|4|мај|1979}} во [[Скопје]]) ― бил [[Македонци|македонски]] [[поет]], [[критичар]] и [[публицист]]. <ref name=":0">{{Наведена книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/499142958|title=Македонска енциклопедија|last=Ристовски, Блаже|first=|last2=|date=2009|publisher=МАНУ|year=2009|isbn=978-608-203-023-4|location=Скопје|pages=557|oclc=499142958}}</ref>
 
== Животопис ==
Завршил средно образование. Основач, главен и одговорен уредник на „[[Единство (весник)|Единство]]“, орган на НОФ (1946).<ref name=":0" /> Работел како новинар и уредник во весникот „Нова Македонија“ и во Заедницата за издавачка дејност на „Нова Македонија“.<ref>{{Наведена Член книга|title=Личности од Македонија|first=Јован Павловски и други|publisher=МИ-АН|year=2002|isbn=9989-613-28-1|location=Скопје|pages=109}}</ref> Основач и главен уредник на ДПМнеделните одвесници [[1970Вечер (дневен весник)|Вечер“]] година.и Посмртно„[[Вечерен неговитерепортер|Вечерен песнирепортер“]] сеи објавени вона списаниеторевијата „Современост“„Журнал“, Скопје,раководител бр.на 6,Заедницата 1979за годинаиздавачка идејност. воНајсестран книгатамакедонски нановинар Блажешто Ристовскиуспешно Македонскиотги стихнегувал 1900-1944,сите Скопје,новинарски кнродови. 1,Во 1980,помладите стр.години 320-345пишувал поезија.
 
Бил бунтовник, репресиран и прогонуван од српската и бугарската полиција. Во песната „Кадро од животта“ (1940) во загрепското списание „Изрази“, говори за тегобите на македонскиот работник во услови на двојна потиснатост - експлоатација и великосрпски хегемонизам, а во „Нејќиме соништа“, објавена на македонски јазик во скопскиот весник „[[Наша реч (весник)|Наша реч“]] (1940), го истакнува императивот од ангажиран однос на печатот, „''чие место е во вителот на железната далга на животот и револуционерната борба“''. Член на ДПМ од [[1970]] година.
 
Најголем дел од неговата надежна поезија не е зачувана, а преостанатиот дел е посмртно е објавен во списанието „Современост“, Скопје, бр. 6, 1979 година и во книгата на Блаже Ристовски Македонскиот стих 1900-1944, Скопје, кн. 1, 1980, стр. 320-345.
 
Учесник во НОБ (1942) во Србија, каде што е протеран од Бугарите.<ref name=":0" />
 
== Наводи ==