Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Додадени 690 бајти ,  пред 1 година
Литература
с (Извори)
(Литература)
 
Вообичаено за ''Jus Cogens'' нормите и правилата во меѓународното кривично право се сметаат забрана за водење на агресивната војна, злосторствата против човештвото, воените злосторства, геноцид, ропство и тортура, и слични екстремни кршења на правото (или пошироко според меѓународното јавно право и фундаменталните норми на јавниот морал).
 
== Литература==
* Jerzy Sztucki, ''Jus Cogens and the Vienna Convention on the Law of Treaties: A Critical Appraisal'', Springer-Verlag, Wien, 1974.
* Alexander Orakhelashvili, ''Peremptory Norms in International Law'', Oxford University Press, 2008.
* Игор Јанев, ''Међународно право и међународни односи'', Институт за политичке студије, Београд, 2012, ISBN 978-86-7419-244-3
* Thomas Weatherall, ''Jus Cogens, International Law and Social Contract'', Cambridge Core, Georgetown University, Washington DC, 2015.
* Robert Kolb, ''Peremptory International Law - Jus Cogens'', Hart Publishing, 2015.
 
 
== Поврзано ==
* [[Сувереност]]
* [[Самоопределување]]
== Извори ==
* Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969.
* Vienna Convention on the Representation of States in their Relations with International Organizations of a Universal Character, 1975.
Анонимен корисник