Акад. Игор Јанев

Членува од 16 јануари 2021
Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
граматика
с (→‎КУСО ЗА МЕНЕ: ОБЈАСНУВАЊЕ, КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ ОД „BAN" ВО ООН И СТИГМАТИЗАЦИЈА СО ДЕНОМИНАЦИЈАТА „СЕВЕРНА")
с (граматика)
== КУСО ЗА МЕНЕ ==
 
Јас сум човек кои се залага за еднострано раскинување на штетниот (и нелегален) [[Преспански договор]] по пат на дипломатска нота до друга страна-Грција, врз основа на членот 53 од Виенската конвенција за правото на договори од 1969 (во врска со раскинување повикувајќи се на [[Jus Cogens право]]). Со ова писмо-нота се изразува државна воља за раскинување на Преспанскиот договор поради кршење на основните императивни норми од меѓународното право [[Jus Cogens право]] (Тете. се праќа дипломатска нота како едностран правен акт до друга страна, со предмет раскинување договорот). По праќање на оваа нота до Грција (за раскинување на договорот), се праќа и дипломатската Нота-Известување до ООН за овој правен и политички чекор (те. за раскинот), имајќи предвид дека сведокот во договорот е претставникот на ООН. Истовремено, се праќа и посебна нота со која се бара на Дневен ред на следното Генерално собрание на ОН да се стави како точка на агендата на Собрание на ОН продолжување на членскиот статус на државава по името „Република Македонија" (те. името под кое првобитно аплициравме во ООН 1993).
 
Причини се бројни, но ке речам само следното:
164

уредувања