Лазо Каровски: Разлика помеѓу преработките

Додадени 448 бајти ,  пред 1 година
#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
 
== Животопис ==
Eден од првите македонски поети по ослободувањето, романсиер, детски поет, литературен историчар и фолклорист. По завршувањето на гимназијалното образование во родниот град и во [[Скопје]], дипломирал на Катедрата за југословенски литератури и македонски јазик на [[Филозофски факултет - Скопје|Филозофскиот факултет во Скопје]], каде што и докторирал со темата „''Печалбарството во македонската народна и уметничка литература“''<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://macedonism.org/Македонска-Енциклопедија/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%98%d0%ba%d0%be%d0%b2/|title=КАРОВСКИ, Лазо Трајков|last=|first=|date=2018-10-23|work=Македонска Енциклопедија|language=mk-MK|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref> (''[[Македонски печалбарски песни]])''<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.makedonskapoezija.mk/%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8/|title=Биографија – Лазо Каровски|last=|first=|date=2020-12-04|work=Македонска поезија|language=mk-MK|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>'','' во 1973 година. Работел како гимназиски професор во Кавадарци и во Учителската школа во Битола, а потоа предавал на тамошната Педагошка академија.
 
Тој е еден од најпознатите македонски [[фолклор]]исти, а истовремено е и познат [[автор]] и [[поет]].<ref>Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 115 116.</ref>