Разлика помеѓу преработките на „Кристина Пизанска“

с
→‎Живот: Јазична исправка, replaced: била родена → е родена
с (→‎Живот: Јазична исправка, replaced: била родена → е родена)
 
==Живот==
Кристина Пизанска билае родена во 1365 во [[Венеција]], [[Италија]]. Таа била ќерка на Томасо ди Бенвенуто де Пизано (Томас Пизански, именуван по потеклото на семејството во градот Пизано, југоисточниот дел на [[Болоња]]), лекар, судски астролог, и советник на Република Венеција.<ref>Christine de Pizan, The Book of the City of Ladies, trans. by Rosalind Brown-Grant (London: Penguin Books, 1999), introduction.</ref> Во оваа атмосфера, Кристина била во можност да ги истражува своите интелектуални интереси. Таа успешно се себеобразувала, посветувајќи се на јазиците, откривајќи ги класиките и хуманизмот на раната ренесанса. Но, таа не ги искористила нејзините интелектуални способности, или се воспоставила како писател, додека не станала вдовица на возраст од 25 години.<ref name="Redfern, p. 77">Redfern, p. 77.</ref>
 
Со цел да се одржи материјално себеси и своето семејство, таа се свртела кон пишувањето. Од 1393, таа пишувала љубовни балади, што го привлекло вниманието на богатите добротвори. Овие покровители биле заинтригирани од оригиналиот, нов стил на еден женски писател и побарале од неа да компонира текстови за нивните романтични животи.<ref name="Redfern, p. 77"/> Нејзиното творештво во овој период е плодно. Помеѓу 1393 и 1412 година, таа напишала над 300 балади, и многу повеќе пократки песни.