Разлика помеѓу преработките на „Државен универзитет во Тетово“

Одбиена последната промена (од 77.28.124.82) и ја поврати преработката 4300510 на Bjankuloski06
Ознака: Отповикано
(Одбиена последната промена (од 77.28.124.82) и ја поврати преработката 4300510 на Bjankuloski06)
Ознака: Рачно отповикување
}}
 
'''Државниот универзитет во Тетово''' ([[Албански јазик|албански]]: ''Universiteti Shtetëror i Tetovës'') е еден од трите државни универзитети во [[Република Македонија]] и се наоѓа во градот [[Тетово]]. Основан е на [[4 јуни [[1994]], на основачкото собрание свикано од Културната Заедница на Албанците во Македонија, во својство на основач, додека иницијатор, идеатор и потписник на документите за основање на Универзитетот и за именување на привремените органи на универзитетот беше проф. Абдула Мехмети, претседател на Културната Заедница на Албанците во Македонија. Како државен универзитет останува непризнаен од властите сè до јануари [[2004]] кога се донесе Законот за основање на Државниот универзитет во Тетово од страна на Собранието на Република Македонија. Прв ректор на Тетовскиот Универзитет беше проф. д-р Фадил Сулејмани, а потоа и проф. р-р Рамиз Абдули, проф. д-р Неџбедин Беадини, проф. д-р Сади Беџети, проф. д-р Агрон Река. Моментален Ректор на универзитетот е проф.д-р Вулнет Амети. Наставата главно се одвива на [[албански јазик]], но исто така и на [[Македонски јазик|македонски]] и други јазици.
 
Во моментов при универзитотот има 11 факултета: