Разлика помеѓу преработките на „Разговор со корисник:Bjankuloski06“

→‎Изговор и акцент: ново заглавие
(→‎Изговор и акцент: ново заглавие)
:::[https://mk.wikipedia.org/w/index.php?search=%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8&title=%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0:%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%98&profile=advanced&fulltext=1&advancedSearch-current=%7B%7D&ns0=1]--[[Special:Contributions/77.28.234.238|77.28.234.238]] <small>([[User talk:77.28.234.238|разговор]])</small> 22:43, 12 јануари 2021 (CET)
:{{одговор|77.28.234.238}} Извршено. --[[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]] <small>([[Разговор со корисник:Bjankuloski06|разговор]])</small> 02:56, 13 јануари 2021 (CET)
 
== Изговор и акцент ==
 
Здраво! На некои википедии практикуваат во соодветните статии да го напишат називот на одредени имиња, кои отстапуваат од вообичаените јазични правила за акцентирање, со акцент. Дадов пример, како тоа би изгледало, на статиите за [[Андора]] и [[Еквадор]], со навод од ''Правописот на македонскиот јазик'' од 2017 година. Притоа, употребени се кирилични акцентирани букви (а́, е́, и́, о́, у́, р́), кои при пребарување не прават разлика од неакцентираните (а, е, и, о, у, р). Дали е ова добар начин да се обележи изговорот, или можеби треба да се изнајде друг начин? Благодарам и поздрав! --[[User:Горец|Gorinator]] <small>([[User talk:Горец|разговор]])</small> 22:40, 13 јануари 2021 (CET)
190

уредувања